Leiden is een stad van de verbinding tussen heel diverse groepen.
Daar zijn er talloze voorbeelden van te noemen. Zo kwamen buurtbewoners en ongedocumenteerden onlangs samen in de Speeltuin Westerkwartier. De drie oktobervereniging vertelde hen het verhaal van het Leidens Ontzet, zowel in het Arabisch, als met de karakteristieke Leidse ‘R’. Om er op toe te zien dat het jubileum van 450 jaar Leidens Ontzet er voor iedereen is.
Vorig weekend was het weekend van de Neurodiversity Pride. Het hele weekend lang werd gevierd welke bijzondere eigenschappen en talenten mensen te bieden hebben met neurodivergenties als Autisme, ADHD en hoogbegaafdheid.
Studenten en een diverse groep aan Leidenaren kwamen recentelijk samen bij de Langste Leidse Tafel; de Islamitische organisaties vieren elk jaar hun Iftars, waarbij iedereen welkom is, en in wijken als Transvaal bedenken inwoners en gemeente samen hoe we de boel kunnen opknappen.
Maar helaas dreigen sommigen in ons land ook af te haken. Het vertrouwen in de overheid is daalt en voor sommigen lijkt de verbinding met de samenleving af te nemen. Een steeds groter wordende groep maakt zich dagelijkse zorgen.
Zorgen om het betalen van de maandelijkse lasten. Om het vinden van een betaalbaar dak boven het hoofd. Om het sterk veranderende klimaat, waar met name de mensen last van hebben die wonen in slecht geïsoleerde en oude huizen, of last hebben van een zwakkere gezondheid. Of zorgen om de acceptatie van het eigen geloof, de afkomst, van wie je houdt of je genderidentiteit. Mag ik er wel zijn, zoals ik ben?
Wat nu meer dan ook nodig is, is die verbinding, die zo kenmerkend is voor Leiden. Het doorbreken van bubbels. Het opzoeken van elkaar. Het zien en ervaren en voelen wat de zorgen van een ander zijn, zodat je die begrijpt en elkaar kunt steunen. Op basis van gelijkwaardigheid.
En hierin hebben politici een cruciale rol. Politici hebben de plicht en de opdracht om die verbinding te zoeken en er te zijn voor iedereen. Een verantwoordelijkheid om oprecht de ander op te zoeken en te accepteren zoals die is.
Het spijt mij om te zeggen dat het kabinet in wording die verantwoordelijkheid laat varen. Want het kabinet in wording: praat over hoop, maar geeft slechts valse hoop, want verhoogt het minimumloon en de bijstand geen cent. Praat over lef, maar blinkt uit in het uitsluiten van mensen die van buiten komen, door hun rechten drastisch in te willen perken. Praat over trots, maar kan het fatsoen niet opbrengen om de noodzakelijke investeringen te doen in onze natuur. En het kabinet in wording breekt af wat samenbindt door harde belastingen door te voeren op onze cultuursector, een sector bij uitstek die verbinding mogelijk maakt.
Het kabinet in wording wordt geleid door een club die moslims stelselmatig tot tweederangsburgers degradeert, die geen enkele interesse heeft in acceptatie en gelijke rechten van LHBTIQ+ personen en ook totaal geen achting heeft voor de klimaatproblematiek.
Daardoor zullen problemen niet opgelost worden. Sterker nog, er wordt een poging gedaan om die problemen in volle kracht te versterken. Verbinding tussen bubbels wordt ontmoedigd. De groep met financiële noden zal groter worden. Het vertrouwen in de overheid zal dalen, want de grootste uitdagingen worden niet aangepakt en de crises van morgen zijn daarmee al in de maak.
Gelukkig voorzitter, blijven wij in Leiden doorgaan met het bouwen aan verbinding tussen groepen en een betrouwbare overheid.
Hier in Leiden beschermen wij onze bewoners, van nu en in de toekomst, wél tegen de uitdagingen die op ons afkomen. Hier investeren wel wél in het vertrouwen van onze inwoners en in de verbinding.
Zo doen we volop wat nodig is in het Sociale Domein. Alle noodzakelijke steun aan Jeugdhulp, onze Sociale Wijkteams en Welzijnsorganisaties bieden wij, en daarvoor maken we extra geld vrij.
In Leiden bouwen we ook heel hard aan betaalbare woningen. Als medicijn tegen de terechte zorgen van jongeren, daklozen, ouderen en statushouders.
Klimaatproblematiek pakken we ook stevig aan. We beschermen onze inwoners door al het groen in Leiden aan elkaar te verbinden, de energietransitie volop door te zetten, en onze wijken te vernieuwen.
We brengen diverse groepen samen op de mooiste ontmoetingsplekken, bijvoorbeeld in onze mooie bibliotheek, die geheel vernieuwd wordt en de verdiende verbouwing krijgt waar we al zo lang op wachten.
Dat ook werkelijk iedereen vervolgens mee kan doen aan ons rijke aanbod aan cultuur en sport, gaan we mogelijk maken met de Leidse Sleutelpas. Een meedoen-pas voor iedereen, die korting biedt en extra voordelig is voor Leidenaren met een kleinere beurs.
En dat gaat ook nog eens samen met een schatkist die keurig op orde is. Wij kunnen dit beleid allemaal betalen. Wat we uitgeven is perfect in balans met wat we binnenkrijgen, en we sparen ook nog eens volop voor de jaren ná 2028.
Maar voorzitter ook wij hebben hier in Leiden nog heel veel werk te doen. Ons succes als stad ontslaat ons absoluut niet van de verantwoordelijkheid waarover ik zojuist sprak.
Daarom blijven wij vanuit GroenLinks scherp op onze opgaven sturen en doen we er hier en daar graag nog een schepje bovenop.
Wij komen binnenkort met de volgende voorstellen, die wij in de komende weken verder uit willen werken:
Ten eerste herwinnen wij vertrouwen door financiële zorgen extra weg te nemen. We moeten veel dichter bij de mensen gaan staan die het moeilijk hebben. We weten dat iedereen van onze armoederegelingen goed rond kan komen, maar we weten ook dat velen die regelingen nog niet weten te vinden.
De Sleutelpas gaat hier unieke kansen voor bieden. Een verbindende meedoen-pas voor iedereen, met korting op sport en cultuur, en gratis voor wie dat nodig heeft. Wij stellen voor dat de armoederegelingen actief gekoppeld worden aan de pas, zodat aanvragen via de pas gedaan kunnen worden en er ook actief aanbevelingen gedaan worden vanuit de pas. Ook willen we dat inwoners met één druk op de knop toestemming kunnen geven tot het inzien van hun gegevens, zodat regelingen automatisch overgemaakt kunnen worden.
Ten tweede zijn wij ervan overtuigd dat de best mogelijke ontmoetingsplaatsen echt tot die verbinding kunnen leiden tussen diverse groepen Leidenaren, en daarom verdient onze Centrale Bibliotheek het allerbeste. Wij gaan dan ook voor de meest moderne, meest duurzame variant die we hebben. In beleidstaal: scenario 3. Voor dekking kijken we naar de portefeuille verduurzaming vastgoed en naar het incidenteel maken van de middelen voor de ‘’bevordering van de lokale democratie’’.
Ten derde voorzitter is het essentieel dat onze jeugd veilig en zo zorgeloos mogelijk op kan groeien. Daarom verdienen zij de beste jeugdzorg mogelijk, en daarvoor is veel meer nodig dan geld.
Daarvoor is het nodig dat we de hele context rondom een kind meenemen in de hulpverlening. Niet alleen het gedrag van het kind, maar ook uit wat voor omgeving dat mogelijk voortkomt moet worden bekeken. Zoals bijvoorbeeld stress door schulden of psychische problemen bij ouders. De Jeugdteams doen hierin al geweldig werk. Maar hierin zullen we alle partners mee moeten nemen. Alleen op die manier kunnen we én de beste zorg leveren, én de hoogoplopende kosten drukken.
Tenslotte voorzitter. Een gezonde toekomst waarin we samenleven met de natuur is ook een toekomst zonder afval. Het winnen van vertrouwen gaat bovendien ook over een schone openbare ruimte en een schoon milieu. Daarom komen wij met een voorstel op het thema ‘’zero waste’’.
Voorzitter ik sluit af,
Leiden is een diverse stad, maar bovenal een stad van verbinding. Het landelijke kabinet in wording wil hier graag een stokje voor steken. Maar wij blijven onverminderd doorgaan met het bouwen van bruggen, het beschermen van onze inwoners tegen zorgen over een woning, het inkomen en het veranderende klimaat. En wij blijven bouwen aan vertrouwen. Dat is onze plicht, onze opdracht en onze verantwoordelijkheid. Dank u wel.