Voorzitter, we leven in onzekere tijden. Maar in Leiden werken we samen en behalen we concrete resultaten voor onze stad. Terwijl Den Haag stilstaat, bouwen wij verder. Voor een stad die werkt voor iedereen.
Een tijdje terug was ik bij een mooie bijeenkomst over jeugdzorg. Daar sprak een jonge vrouw met een moeilijk verleden de zaal toe:
´Pas toen ik hulp kreeg van iemand die mij écht zag, die mijn talent en behoeftes zag, doorleefde en ook waardeerde, werd ik vrij en kon ik groeien. Toen kreeg ik weer hoop.´
Haar woorden raakten mij. Omdat het soms in de hulpverlening, met alle goede bedoelingen, toch mis kan gaan. Maar ook omdat ik erin geloof dat mensen elkaar kunnen helpen, als ze oprechte verbinding met elkaar aangaan. En, omdat wat ik zag een enorme veerkracht was. Een veerkracht, die wij allemaal in ons hebben.
Met die kracht sprak zij over hoop, die weer kon opbloeien na een zware periode. En die hoop moeten we koesteren. Want voor veel mensen is hoop in de toekomst niet vanzelfsprekend. Als wij hier in Leiden blijven werken aan onze concrete resultaten, en samen blijven werken in plaats van ruziën, blijven wij die hoop bieden.
Het vallen van het kabinet vergroot het wantrouwen. Maar de resultaten die wij in Leiden laten zien, geven juist vértrouwen. Hier kijken we met kracht naar onze toekomst, en veranderen we de stad.
Dat doen wij met woningen en groen.
Waar Den Haag overhoop ligt met de Nederlandse woningbouwcorporaties, bieden wij mensen een betaalbaar huis. In 2024 zijn er ruim 1.500 woningen bijgebouwd. En dat niet alleen. Wij maken ook ruimte voor mensen om te kunnen leven. Onze wijken maken we met onze duurzame wijkvernieuwingen al jaren stuk voor stuk klimaatbestendiger, groener, biodiverser en verkeersveiliger. De stadsnatuur bloeit, met het Singelpark en het toekomstige Panoramapark. We bouwen veel bij, met name sociale huur, maar zonder dat dit ten koste gaat van een wandeling, ontmoetingen, sport en spelen in de openbare ruimte of de parkeerdruk. Ons ambitieuze parkeerbeleid is daarbij cruciaal: dankzij dit beleid zijn er ruim 3.000 woningen bij gekomen, en staan er nog eens 10.000 woningen op de planning.
Met een flinke boost in de Leidse cultuursector veranderen we de stad.
Met het verduurzamen en vernieuwen van de bibliotheek, de verbouwing van de Muziekschool, de investering in Ars Aemula en het doorzetten van de cultuurcoaches. Zo zorgen we ervoor dat inwoners mee kunnen doen en hun talenten in kunnen zetten. De Leidse Sleutelpas zorgt ervoor dat dit voor élke Leidenaar mogelijk is. De Sleutelpas zal - daar vertrouwen wij op - het daglicht gaan zien op 1 januari 2026.
We versnellen de energietransitie met extra daadkracht en investeringen, omdat we onze stad toekomstbestendig willen maken voor iedere inwoner.
De verkeersveiligheid krijgt een sterke financiële impuls, net als ons schoon vervoer, door nieuwe grote investeringen in Leiden Centraal. We zien een enorm voetgangersgebied tegemoet en verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, met de toekomstige Groene Lopers. Ook komt er meer ruimte voor voetgangers rondom de Nieuwe Rijn, en worden de terrassen op de Nieuwstraat uitgebreid. En het Kort Rapenburg wordt weer een open gracht: een prachtige impuls voor de klimaatadaptatie, onze economie en het historische stadsbeeld, na een uitgebreid participatieproces.
En we zorgen natuurlijk voor een inclusieve gemeente, waarin iedereen mag zijn wie die wil zijn en mag houden van wie die wil houden. Dat heeft het afgelopen jaar geleid tot een actieplan tegen racisme en discriminatie en een actieplan welzijn en veiligheid LHBTIQ+ personen. En vanaf volgend jaar komt er dankzij onze inzet een coördinator Inclusie die het werk van de actieplannen helpt omvormen tot beleid.
En terwijl het demissionaire kabinet ruzie maakt over wie de portefeuille asiel mag krijgen en de grootste zondebokbully mag spelen, vangen wij hier in Leiden gewoonweg mensen op. In het vorige jaar ruim 600 Oekraïners, ruim 200 statushouders en de voorbereidingen voor een nieuw tijdelijk azc. Ook onze ongedocumenteerden mogen in Leiden weer rekenen op steun.
Met concrete resultaten bieden wij onze inwoners hoop. En dat voelde ik heel concreet toen ik laatst in gesprek ging met de Leidse maatwerkfunctionaris. Een hulpverlener die simpelweg doet wat nodig is voor Leidenaren die flink in de problemen zitten. Die écht luistert naar hun problemen en behoeften. Die écht hun talenten en wensen ziet. En die een doorbraak realiseert. Soms is dat een woninguitzetting stopzetten. Soms een uitkering door laten lopen. Of het kwijtschelden van een boete. Talloze mensen zijn op die manier geholpen. Mensen die vastliepen in bureaucratie en wetten. En waarvoor eerder niemand de verantwoordelijkheid wist te nemen.
Wanneer ik dit soort gesprekken voer, voel ik dat politiek écht verschil kan maken. En dan word ik er weer aan herinnerd waarom ik ook alweer de politiek ingegaan ben. Om mensen echt te helpen. Te zorgen dat zij gezien worden. Zodat ze hun kracht kunnen gebruiken, en weer hoop in de toekomst kunnen opbouwen.
Maar voorzitter dit lukt alleen met samenwerking.
De Leidenaren die ik tegenkom, inspireren mij in mijn politieke werk, wanneer ik hen spreek over wat er beter kan in onze stad. Mijn bescheiden bijdrage is vervolgens het voorstel voor de maatwerkfunctionaris. De brede steun in deze raad hielp dit idee vervolgens aan draagvlak. En de hulpverleners - de grootste helden in dit verhaal - hebben de uitvoering opgepakt en zijn ermee aan de slag gegaan, elke dag weer. Zo kunnen inwoners, politiek en hulpverleners gezamenlijk het verschil maken.
Voorzitter, wij zijn trots om politiek te mogen bedrijven in Leiden. Waar we echt mensen zien, in hun talenten en behoeften. En samenwerken om het goede te doen voor hen. Nu: met een woning, goede hulpverlening, zorg en ondersteuning, en groen om je heen. En later: met wijken die de klimaatverandering aankunnen, sterke stadsnatuur en investeringen in de rijke cultuur van onze stad en in inclusie.
En dat werk is nog lang niet af. Wij zijn altijd bezig met het voorbereiden van nieuwe plannen. In het garanderen van extra woningen, sterk inclusiebeleid, leefbaarheid, klimaatadaptatie, schone lucht, verkeersveiligheid en groen. We zetten in op gezondheid voor de Leidenaar door gezonde en duurzame voeding. We werken daarom samen met Partij voor de Dieren aan een initiatiefvoorstel voor een Leidse voedselstrategie, die na de zomer naar de raad zal komen. Daarnaast werken we aan een voorstel voor een ´Kinderfietsenplan´, met gratis fietsen voor kinderen met een laag inkomen. En binnenkort bespreken we het initiatiefvoorstel om Leegstand in onze stad hard aan te pakken. Een extra stap in het bestrijden van de woningnood.
En voorzitter al deze plannen voor een toekomstbestendige stad weten we uit te voeren terwijl wij de schatkist keurig op orde houden. De begroting sluit weer op nul, we hebben ruime buffers en geven straks met veel financieel vertrouwen het stokje door aan een nieuwe raad.
GroenLinks zal blijven komen met beleid waarmee we de Leidenaar écht zien, horen, en hoop bieden. In een wereld vol crises en met ruziënde, over elkaar heen buitelende politici met een groot ego, kiezen wij in Leiden voor samenwerking, voor menselijk beleid - voor concreet resultaat en voor hoop.
Dank voorzitter.