Hieronder vind je een aantal documenten die relevant zijn voor de aankomende ALV. Als eerst vind je een overzicht van alle amendementen waarover zal worden gestemd. Ter ondersteuning vind je ook een overzicht van alle amendementen waarin je voor jezelf kan bijhouden wat je per amendement wil gaan stemmen. Desgewenst kan je nog eens terugkijken in het concept programma waarop de amendementen zijn ingediend. Ten slotte vind je een document met alle uitleg over hoe de ALV zelf zal verlopen.
De programmacommissie is afgelopen jaar hard aan het werk geweest om de eerste versie van het programma samen te stellen. De commissie heeft op verschillende informatie verzameld; er hebben drie thema-avonden met leden plaatsgevonden, er waren een aantal brainstormsessies in de herfst en er was een tweede schil met vijftien meelezers die een tussentijdse versie verbeterden. Op basis van al deze informatie, verdere gesprekken met stakeholders in de stad en expertise van de commissieleden zelf is de eerste versie van dit programma samengesteld.
Het verkiezingsprogramma wordt door de leden van GroenLinks Leiden vastgesteld in de ALV op 22 september. Eerst hebben alle leden de kans om iets te vinden van de conceptversie en voorstellen te doen voor aanpassingen. Daar zullen we dan eerst op 22 september over stemmen, voordat we het verkiezingsprogramma als geheel vaststellen.
Er zijn nog een aantal stappen waar het amendement doorheen moet voordat het in het verkiezingsprogramma komt te staan.
- De programmacommissie neemt alle amendementen door geeft ze een pre-advies ‘overnemen’, ‘niet overnemen’ of ‘geen advies’. Ook worden alle amendementen in drie categorieën ingedeeld:
1. Dit betreft amendementen die van ondergeschikte betekenis zijn, slechts kleine veranderingen voorstellen of zuiver redactioneel van aard zijn. Over deze amendementen hoeft niet gestemd te worden.
2. Dit betreft amendementen die wel op verschillen duiden, maar niet leiden tot herziening op hoofdpunten van het programma. De tekst, de toelichting erop en het advies zijn in principe voldoende duidelijk om er zonder mondelinge toelichting over te kunnen stemmen.
3. Dit betekent dat dit amendement zelf of als onderdeel van een serie amendementen verstrekkende gevolgen heeft of dat er aanzienlijke meningsverschillen bestaan. In dat geval is er ruimte voor mondelinge toelichting door de indieners en de programmacommissie en eventueel korte discussie, zodat de ALV optimaal in staat wordt gesteld een mening te vormen voordat het amendement in stemming wordt gebracht. - Op 5 september wordt aan de indieners bekendgemaakt in welke categorie hun amendement is ingedeeld en wat het pre-advies is.
- De indieners worden geacht op 8 september 2021 20.00 uur naar de (digitale) bundelingsavond te komen waarbij de indieners met de programmacommissie en indieners van andere amendementen op hetzelfde onderwerp in gesprek te gaan. Dit geldt in ieder geval voor indieners van amendementen die categorie 2 “Niet overnemen”, of categorie 3 hebben ontvangen.
- Als er amendementen zijn samengevoegd of gewijzigd wordt er een nieuw/aangepast advies van de programmacommissie uitgebracht. Het bestuur stuurt in september een overzicht van alle ingediende amendementen en de gewijzigde versie van het verkiezingsprogamma naar alle leden.
- Op de ALV van 22 september wordt over alle amendementen gestemd.
Als je vindt dat je amendement in de verkeerde categorie is ingedeeld, kan je bezwaar indienen door een mail te sturen naar programma.bezwaar@groenlinksleiden.nl. Je bezwaar zal dan onafhankelijk door het bestuur beoordeeld worden. Dit kan tot uiterlijk één dag voor de ALV.
Je kan op elk moment voor de ALV van 22 september je amendement intrekken door een mail te sturen naar programma.bezwaar@groenlinksleiden.nl.
Op de ALV gaan we stap voor stap door alle amendementen heen en wordt er gestemd door middel van handopsteken. De volgorde van de amendementen wordt bepaald aan de hand van de inhoud en of verschillende amendementen elkaar uitsluiten. Het kan voorkomen dat als op een bepaald punt één amendement wordt aangenomen, een ander niet meer in stemming komt. Als er bijvoorbeeld een amendement om punt x geheel te schrappen wordt aangenomen is erna een amendement om in datzelfde (net geschrapte) punt een woord toe te voegen of te wijzigen zinloos geworden.
Over amendementen van categorie 1 wordt niet gestemd. Voor categorie 2 geldt dat er in principe zonder toelichting over gestemd kan worden. We besteden wel meer aandacht aan categorie 3. Hier krijgen de indiener en programmacommissie de gelegenheid om hun standpunt toe te lichten en is er ook gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan. Na de discussie wordt over het amendement gestemd.
Aan het eind van de avond wordt over het geamendeerde programma in het geheel gestemd.