Energiewinst pakken om energiearmoede te bestrijden, open en eerlijk keuzes maken samen met inwoners en vooral: aan de slag met kansrijke initiatieven. Dat zijn een aantal onderdelen van een 5-stappenplan dat GroenLinks Leiden lanceert om de energietransitie op wijkniveau vorm te geven.

5-stappenplan

  1. Begin bij kansrijke wijken

  2. Pak energiewinst, voorkom energiearmoede

  3. Vraag het de bewoners

  4. Kies de beste kosten-baten

  5. Wees transparant, betrek inwoners en leer van elkaar. 

 

GroenLinks presenteert Leids actieplan wijk-energietransitie

Andere aanpak

“Het is teleurstellend dat er na 4 jaar weinig meer is geproduceerd dan een hele stapel papier”, aldus Alex Friso van GroenLinks. In de 4 grote beleidsstukken die de afgelopen periode behandeld werden door de gemeenteraad, gingen volgens de fractie de ambities omlaag, zonder dat de doelen en middelen duidelijker werden.

Friso pleit dan ook voor een andere aanpak, waarbij lokale warmte en energie uitgangspunt is en oplossingen van buiten daar aanvullend mee verbonden worden.

Tijdens de afgelopen raadsperiode behandelde de gemeenteraad achtereenvolgend de concept-Regionale Energiestrategie, de Regionale Energiestrategie 1.0, het Handelingsperspectief in de energietransitie, en een plan voor samenwerking in de Leidse regio in de warmtetransitie. “Veel beleid, veel tekst, maar we voeren zo weinig uit”, aldus Alex Friso.

“En dat is doodzonde. Want de stijgende energieprijzen en voortgaande klimaatverandering geven grote urgentie voor een eerlijke energietransitie.” Friso pleit voor actie en uitvoering in samenwerking met betrokken inwoners.

Vanuit de wijken

Daarom komt GroenLinks met een uitvoeringsplan dat de benadering omdraait. Friso benadrukt dat veel bewonersinitiatieven daar ook om vragen: “Ik heb deze stappen dan ook niet allemaal zelf bedacht, maar juist meegenomen uit gesprekken met inwoners. Iedereen vindt dat we gebruik van hun denkkracht moeten maken, laten we dat nu eens echt gaan doen.”

In plaats van eerst een grote collectieve oplossing uit te werken en hier eindeloos op te studeren, wil GroenLinks dat per wijk in kaart wordt gebracht wie er al van warmte kan worden voorzien met het uitwerken van bestaande initiatieven en quick wins. Daardoor moet een reëler beeld ontstaan van de vraag naar een groter warmtenet, zodat hier als sluitstuk verstandige en onderbouwde keuzes over kunnen worden gemaakt.

Lokaal aanpakken en regionaal samenwerken

Belangrijke toevoeging is het delen van de cijfers, overwegingen in een systeem met open data, in samenwerking met andere gemeenten. Friso: “Het stoort ons dat er geen landelijke regie is, en dit soort vragen aan gemeenten en regio’s worden overgelaten.

Maar dan gaan we het ook maar echt lokaal doen. Eerst de oplossing dicht bij huis, zonder dat we allemaal het wiel moeten uitvinden of ons als steden uit elkaar laten spelen door grote marktpartijen. Door radicale openheid naar elkaar en je inwoners, kan je tot de best overwogen keuze komen.”

GroenLinks wil dat er snel een regionale uitvoeringsorganisatie komt die daadkrachtig en samen met inwoners plannen voor isolatie, energiebesparing en duurzame energieopwekking uitvoert. “Aan de slag, de tijd van beleidsstuk na beleidsstuk is nu echt voorbij. Honderden inwoners barsten van de goede ideeën, maar worden opgehouden door een weifelende gemeente. Het is hoog tijd om de inwoner centraal te stellen en samen met hen snel werk te maken van een daadkrachtige energietransitie.” aldus Friso.

 

Op de foto: Tamara van Dijk van Het Groene Loket: "groene daken werken isolerend waardoor er meer warmte binnen blijft in de winter en buiten in de zomer. De zonnepanelen voor het opwekken van duurzame energie leveren met groene daken ook nog extra op."