We gebruiken functionele en analytische cookies om de inhoud en functionaliteiten van deze website, zoals video’s, aan te bieden en om statistieken te verzamelen. Lees meer en stel voorkeuren in.
Leiden is een geweldige stad om in te wonen. Met haar zichtbare geschiedenis en haar groen en water is Leiden een mooie en diverse stad, die mede dankzij de universiteit ook een grote aantrekkingskracht heeft op studenten en migranten. Helaas is goed en betaalbaar wonen voor steeds minder mensen vanzelfsprekend: van studenten tot ouderen en van starters tot mensen met een middeninkomen, overal in de samenleving hebben mensen grote moeite een geschikt huis te vinden.
Iedereen heeft recht op een passend dak boven zijn of haar hoofd. We zetten ons ervoor in dat Leiden een inclusieve stad blijft waar ook mensen met een kleine beurs voldoende mogelijkheden hebben om te wonen. Zowel de binnenstad als de groene buitenwijken moeten betaalbaar zijn voor alle Leidenaars. Wij bevorderen dat zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten zo duurzaam mogelijk worden. Zo zorgen we we dat ook de toename van woningen leidt tot verbeteringen aan de kwaliteit van onze omgeving en het milieu.
De huidige situatie op de woningmarkt is niet eerlijk en voedt bovendien de maatschappelijke ongelijkheid. We willen speculatie met woonruimte tegengaan en we willen door gemengde wijken te creëren de kansengelijkheid en de sociale verbondenheid in de stad vergroten.
In Leiden is het woningaanbod krap en het sluit vaak niet aan op de vraag. Hierdoor is huren vaak duur en is een koopwoning voor te veel Leidenaars niet meer te betalen. Krapte op de huurmarkt leidt ook te vaak tot misstanden zoals een te hoge huurprijs en slecht onderhoud. Daarom bouwen we tot 2030 ruim 8500 woningen om de tekorten te verminderen. We transformeren kantoren en leegstaande gebouwen naar woningen. Hierbij stellen we eisen aan betaalbaarheid, duurzaamheid en grootte, zodat het aanbod beter aansluit op de behoefte.
Bij nieuwbouwprojecten wordt stadsbreed minimaal 40% van de woningen gereguleerde sociale huur*, waarvan een substantieel deel goedkoop of betaalbaar* is. Deze woningen worden bij voorkeur verhuurd door woningcorporaties, die de woningen niet uitponden en zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid in de buurt. Ook zetten we in op meer middenhuur*.
Om de wachttijden voor een sociale huurwoning te verminderen bouwt Leiden 3500 nieuwe sociale huurwoningen voor
Bovendien maken we bindende afspraken over de sociale woningbouwproductie in regionaal verband.
We zetten extra in op het bouwen van woningen voor jongeren en studenten. Voor de komende jaren staat de bouw van 2700 studentenwoningen op de planning.
We willen dat de verkoop van sociale huurwoningen van woningcorporaties stopt. Bij sloop van deze woningen komen daar nieuwe sociale huurwoningen voor in de plaats terug. We zorgen voor meer mogelijkheden voor huurders om door te stromen, door ook aandacht geven aan het ontbrekende aanbod net boven grenzen voor sociale huur. Bij nieuwbouw en herstructurering zorgen we voor voldoende aanbod van goedkopere koopwoningen.
We willen dat buurten en wijken een fijne mix van bewoners vormen, daarom bevorderen we in buurten een mix aan woningtypes in verschillende prijssegmenten.
Voor de sociale samenhang in de stad zijn gemengde wijken van groot belang. Daarom bouwen we nieuwe sociale huurwoningen overal in de stad en niet alleen in wijken met al veel sociale huurwoningen.
Leiden heeft meer plek om woningen toe te voegen dan op het eerste gezicht lijkt. We benutten leegstaande panden en transformeren deze tot woonruimte. We (ver)bouwen creatief in de stad op plekken waar nog ruimte is, bijvoorbeeld door optoppen en verdichten van de buurt. Voorwaarde voor deze ‘inbreiding’ is wel dat de openbare ruimte verbeterd wordt door toevoeging van voldoende groen en natuur rond, aan, in en op nieuwe gebouwen.
Om meer woningen te realiseren gaan we (ook) de hoogte is. Deze hoogbouw passen we leefbaar en duurzaam in. Vergroening, verduurzaming, en duurzame mobiliteit en hogere omgevingskwaliteit zijn voor ons hierbij belangrijke randvoorwaarden.
Gezien de bouwopgave in Leiden, het beperkte grondgebied en de verwachte eisen van de Omgevingswet onderzoeken we op welke manier de gemeente het beste vorm kan geven aan strategisch en actief grondbeleid.
We benutten de bestaande (woon)ruimte beter
Leiden heeft beperkte mogelijkheden voor nieuwbouw, en bovendien neemt de dichtheid van bewoning af. We stimuleren gezamenlijke bewoning, waardoor we de bestaande woningen beter benutten. We kijken bij uitbreiding van het woningbestand altijd naar mogelijkheden om bestaande woningen aan te passen aan de huidige vraag, door deze bijvoorbeeld te splitsen of op te toppen, zodat buurten levendiger worden.
We stimuleren gezamenlijke bewoning waardoor we bestaande woningen beter kunnen benutten. Met het project Onder de Pannen willen we Leidenaars die groot wonen, verleiden om tijdelijk een kamer te verhuren aan een stadsgenoot die snel een woonplek nodig heeft, bijvoorbeeld door verlies van werk of als gevolg van een scheiding. We starten Kamers met Aandacht, dat op een vergelijkbare manier jongeren in een kwetsbare positie helpt. Belemmerende regelgeving, zoals de toepassing van de kostendelersnorm, stellen we daarvoor buiten werking.
Samen met woningcorporaties zoeken we naar meer creatieve mogelijkheden voor gemengd wonen-concepten, waarbij verschillende groepen Leidenaars samenwonen. Denk aan studenten en ouderen, of arbeidsmigranten met andere spoedzoekers op de woningmarkt.
We verleiden mensen op leeftijd die in grote woningen wonen om door te stromen naar kleinere betaalbare woningen, waardoor deze woningen door andere groepen kunnen worden benut. We bouwen voor hen aantrekkelijke levensloopbestendige woningen in de eigen wijk, en zetten verhuiscoaches, seniorenmakelaars, en huurgewenning in om de verhuizing te vergemakkelijken.
Jongeren en alleenstaanden hebben veelal behoefte aan kleine, goedkope woningen. Het aanbod hiervan is nu niet toereikend. GroenLinks wil onderzoeken hoe we het huidige woningaanbod ook voor hen geschikt kunnen maken. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor het plaatsen van tijdelijke en flexibele woningen, zoals tiny houses.
Woongroepen en wooncoöperaties kunnen efficiënt zijn om met beperkte ruimte om te gaan en tegelijk sociale verbondenheid te creëren. Ook kan er behoefte ontstaan aan meergeneratiewoningen en mantelzorgwoningen. GroenLinks wil dat de gemeente met initiatiefnemers van deze woonvormen meedenkt.
We maken wonen prettig, eerlijk en betaalbaar
Wonen is een recht en de basis voor een fijn leven. Eerlijk en betaalbaar wonen is daarom van groot belang. Wij stellen paal en perk aan de misstanden door het huidige woningtekort en het machtsverschil tussen huurder, verhuurder en belegger. Dat doen we door huurders te voorzien van hulp bij het behalen van hun (woon)recht. Het opkopen van woningen door beleggers op zoek naar winst willen we tegengaan
Leiden zorgt met haar stadspartners en de regio voor voldoende woningen voor mensen die met spoed een huis zoeken, zoals statushouders, mensen met beperking(en), mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en het beschermd wonen en andere urgente woningzoekenden, zodat niemand op straat staat.
Deze groepen urgente woningzoekenden worden doorgaans geplaatst in corporatiewoningen en zorgen daarmee voor concentratie van deze groepen in de toch al kwetsbare buurten en wijken van de stad. Leiden gaat werken aan een meer evenwichtige verdeling van deze groepen over de stad.
Uitgaande van het feit dat 10% van de bevolking te maken heeft met een beperking en Nederland het VN-verdrag Handicap heeft ondertekend, zorgen we ervoor dat mensen met beperking(en) in Leiden kunnen blijven wonen en voorrang krijgen op voor hen passende huisvesting.
Wij vinden dat de Universiteit Leiden haar verantwoordelijkheid meer moet nemen bij het huisvesten van studenten en academische expats, bijvoorbeeld door bij werving van (internationale) studenten rekening te houden met huisvestingscapaciteit.
Verkamering geeft ruimte aan studenten en andere kamerbewoners, maar leidt ook vaak tot misstanden. Om overlast in de buurt en uitbuiting van huurders tegen te gaan, houden we verhuurders aan de vergunningssystemen voor woningvorming, verkamering en onttrekking van woonruimte. Op deze manier zorgen we voor een goed aanbod en voor goede kwaliteit van woonruimte. Kamers die hierdoor verloren gaan, compenseren we met de bouw van nieuwe studentenwoningen.
Het huurteam, dat recent van start is gegaan, zetten we in als laagdrempelig meldpunt voor misstanden of conflicten met verhuurders.
Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Zij concurreren met beleggers wanneer ze een betaalbaar huis willen kopen en moeten vaak hoge huren betalen in de vrije sector. Om hen een eerlijke kans te geven op de woningmarkt, nemen we maatregelen die dat bevorderen, zoals de introductie van een zelfbewoningsplicht of verhuurdersvergunning die alleen wordt afgegeven als verhuurders zich houden aan het puntenstelsel voor de huurprijzen.
Discriminatie op de woningmarkt bestrijden we actief door inzet van het huurteam, het introduceren van een verhuurdersvergunning en naming en shaming van discriminerende verhuurders en makelaars.
Toeristische verhuur van woonruimte wordt aan een redelijk maximum gebonden, zodat we voorkomen dat woningen langdurig als woonruimte aan de markt worden onttrokken.
...is het percentage te bouwen sociale huurwoningen van 20% naar 30% verhoogd. Dit levert tot 2030 ongeveer 1000 nieuwe sociale huurwoningen op.
...hebben we gezorgd dat de woningnood onder studenten hoog op de agenda staat, met bijna 3000 nieuwe studentenwoningen in de planning en innovatieve pilots om studenten bij hospita’s en gastgezinnen te huisvesten in ongebruikte kamers.
...is de positie van huurders in Leiden verbeterd. Onder andere door het instellen van een huurteam dat huurders bij misstanden kan bijstaan of namens hen een zaak bij de huurcommissie kan voorleggen, en de inzet om een einde te maken aan hoge inkomenseisen in middenhuur.
...worden bouwprojecten aangegrepen om wijken te vergroenen, en leveren ontwikkelaars een grotere bijdrage aan investeringen in de stad die nodig zijn voor toekomstige bewoners.
Gereguleerde sociale huur: met een (kale) huur van maximaal €752,33 euro per maand.
Goedkope of betaalbare huur: goedkope huur heeft een huur van maximaal € 442,46 euro, betaalbare huur tot maximaal €633,25 euro per maand.
Middenhuur: Vrije sector huurwoningen met een huurprijs tussen de € 752,33 en € 1000 euro per maand.