Dit groene dak zal de wijk Leiden Noord tussen de Hoven en de Kooi met elkaar verbinden. Nieuwe en oude bewoners uit de wijk kunnen straks lopend of fietsend, via het park elkaar gemakkelijker ontmoeten.

GroenLinks is erg enthousiast over het plan voor Parkzone De Zwijger. Onze fractie vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de wijk: in vergroening en klimaatadaptatie en meer duurzame, betaalbare en energiezuinige woningen.

Grote investeringen in Leiden Noord 

Zaterdag was er in Leiden Noord een vrolijk buurtfeest bij de Antillenstraat. Het College van Burgemeester en Wethouders (stadsbestuur) heeft daar een ambitieus en verrassend plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van Leiden Noord.

De komende jaren zal daar door renovatie en nieuwbouw veel gaan veranderen. Zo komen er meer betaalbare woningen die veel energiezuiniger en duurzamer zullen zijn dan de huidige.

Bewoners kunnen meedenken over de inrichting van de vernieuwde wijk. Zij konden vandaag al hun eerste ideeën en zorgen kwijt bij de Gemeente Leiden en de woningcorporaties Ons Doel en de Sleutels.

Van 50km/u naar rust en natuur 

Geheel nieuw bij deze plannen is het ontwerp om bij een deel van de Willem de Zwijgerlaan een tunnel aan te brengen om bovenop de weg een park te kunnen creëren: Park De Zwijger. Een rust- en recreatiepunt voor huidige en toekomstige bewoners, met veel aandacht voor meer groen en bomen, veilige fiets- en looproutes en plekken om elkaar te ontmoeten. De Kooi en de Hoven worden zo met elkaar verbonden.

Naar verwachting neemt het College eind januari, na het participatieproces, een besluit over de gebiedsvisie Park de Zwijger. Daarna komt het voorstel naar de Raad voor besluitvorming.

Wil jij je mening geven? 

De komende tijd halen we signalen op uit de stad. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de bestaande bewoners een fijne plek terug in de wijk krijgen en jongeren hun plekken houden om elkaar te ontmoeten (zoals bij het ‘Rode Touwenplein’).

Wil je ook je mening geven over de ideeën van het college? Meld je aan via doemee.leiden.nl of stuur ons als fractie een bericht via GroenLinks@leiden.nl.