Actualiteitsvragen over vrijhouden geleidestrook, fietsverlichting en vragenlijst over migranten
Marleen Schreuder en Lauri van Oosterom stelden een aantal actualiteitsvragen. Na de komst van de nieuwe Albert Heijn op de Breestraat ontvingen we signalen dat de geleidestrook op de stoep steeds geblokkeerd werd door fietsen, scooters of een uithangbord. De burgemeester is bij het filiaal naar binnen gestapt om hiervoor aandacht te vragen én: met succes! De afgelopen tijd hebben we verbetering gezien. Hiernaast zijn vragen gesteld over het succes van de fietslampjesautomaat in de fietsenstalling Lorentz bij Leiden Centraal. De automaat blijkt zeer goed te worden gebruikt, wat betekent dat meer fietsers verlicht op pad gaan! In deze donkere dagen is goede fietsverlichting ontzettend belangrijk. Voor nu zijn er geen plannen om de automaat ook op andere stations te plaatsen, maar dit is niet uitgesloten en we houden dit idee warm.
Lauri stelde actualiteitsvragen over een enquête van het Leiden Panel. Onze fractie kreeg ongeruste reacties over de vragen die werden gesteld in een onderzoek naar het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in onze stad. Wij vonden de formulering van sommige vragen in deze enquête op z’n minst onhandig en ongelukkig, en in een aantal gevallen ook op een negatieve manier sturend door een negatief frame over migranten in de vraagstelling. Wethouder Terpstra zegde toe dat er aanvullende informatie aan de enquête werd toegevoegd, waar ook mensen die de enquête al hadden ingevuld een bericht over kregen. We hopen dat het college in de toekomst beter kijkt naar neutrale formulering en het voorkomen van bias in dergelijke onderzoeken. Uiteraard blijven we hier scherp op. Want hoewel enquêtes belangrijk en ook erg nuttig zijn, doen woorden ertoe. Wij zijn trots op onze stad en haar inwoners, en op het feit dat we samen een veilige plek kunnen bieden aan mensen die dat het hardst nodig hebben.
16- en 17- jarigen als duo-raadslid?
Op donderdag 12 december bespraken we tijdens de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid het initiatiefvoorstel ‘Jong geleerd én jong gedaan’ van Studenten voor Leiden (SVL). Om jongeren eerder bij de politiek te betrekken wil SVL de leeftijd voor duo-raadsleden verlagen naar 16 jaar. Een idee waarover onze fractie verdeeld was, en ook wat vragen had: hoe zorgen we bijvoorbeeld voor een veilige werksfeer voor deze jonge mensen? Op basis daarvan diende Lauri ook een motie in waarin ze een oproep deed voor meer sociale veiligheid in de raad. Want hoewel de sfeer op dit moment goed is, moet dat ook wel zo blijven. Zeker als zich in de toekomst jonge(re) mensen aansluiten als duo-raadslid. Deze motie is met een meerderheid aangenomen, wat ook geldt voor het initiatiefvoorstel van SVL. Dit betekent dus dat in de toekomst 16- en 17-jarigen kunnen starten als duo-raadslid.
Mogelijke bezuinigingen bij Hecht
Hecht is de organisatie waaronder de GGD valt. Duidelijk is dat er bezuinigd moet worden. Maar hoe dat wordt ingevuld, en welke taken slimmer of minder gedaan worden in de toekomst, daarover is nog niet besloten. Hecht heeft intern wel al verregaande stappen gepresenteerd aan haar werknemers om bezuinigingen en takenreducties in de organisatie door te voeren. Deze manier van opereren heeft veel onrust binnen en buiten de organisatie van Hecht veroorzaakt. Groenlinks heeft onder andere samen met de SP een motie ingediend om ervoor te zorgen dat rond de mogelijke bezuinigingen en takenreductie van HECHT een ordentelijk proces wordt gevolgd, en er geen onomkeerbare besluiten worden genomen totdat de politieke afweging gemaakt is door de hiervoor politiek verantwoordelijke organen.
Laat je inspireren door de maidenspeeches van Lauri en Houssam!
Zowel Houssam als Lauri spraken in de vergadering van 17 december voor het eerst de raad toe bij een inhoudelijk spreekpunt. Zij gaven dus hun zogenaamde 'maidenspeeches'. Het raadslid mag dan wat langer aan het woord zijn, niet onderbroken worden, en krijgt de kans om ook wat te vertellen over persoonlijke drijfveren. Houssam en Lauri kregen beiden op eigen wijze de zaal helemaal stil. Lauri vertelde over het luisteren naar inwoners en het belang van begrijpelijke taal. Houssam vertelde over hoe zijn ouders hem hebben gevormd en hoe hij leerde om vanuit verschillende identiteiten naar de wereld te kijken. Heb je wat tijd, dan is het teruglezen of terugkijken van beide speeches zeker de moeite waard!! Volg voor de speech van Lauri deze Maidenspeech Lauri van Oosterom | GroenLinks Leiden en voor die van Houssam de volgende Maidenspeech Houssam Boutaïbi | GroenLinks Leiden.
Tijd voor kerstgezelligheid
Tussen alle vergaderingen door heeft de fractie, samen met de wethouders, Hessel en Yannick, genoten van een heel lekker en gezellig kerstdiner bij Marleen thuis.
Afscheid Fleur Spijker
Tijdens een bijzondere raadsvergadering op 19 december namen we afscheid van Fleur Spijker. Zij was de afgelopen jaren wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid voor D66. Eerder was ze wethouder Bouwen en Wonen, en de periode daarvoor gemeenteraadslid. We bedanken Fleur voor haar inzet voor de stad! De gemeenteraad beslist op 30 januari over de voordracht van haar opvolger, Wietske Veltman.
Reces en ingaan Zero Emissie Zone
En hierna brak het reces aan! Even tijd voor andere zaken voor de fractieleden. De stad stond ondertussen natuurlijk niet stil. Per 1 januari 2025 is de Leidse binnenstad een Zero Emissie Zone. Wil je hier meer over lezen? Marleen schreef een kort essay, lees hier [Zin in Zero-emissie | GroenLinks Leiden] meer over waarom dit een goede zaak is voor onze stad en wat dit in de praktijk betekent. Met recht een historische stap, die de luchtkwaliteit van onze stad aanzienlijk gaat verbeteren!