Ook in de maand mei heeft de fractie zich niet verveeld. We hebben een reactie geschreven naar aanleiding van de gepresenteerde hoofdlijnenakkoord en een statement opgesteld ter ondersteuning van vreedzame protesten op de universiteit Leiden. Daarnaast hebben we actualiteits- en technische vragen gesteld, antwoorden gekregen op eerdere schriftelijke vragen, een eerdere motie (verplaatsbaar groen) uitgevoerd zien worden en een motie zien aangenomen voor inclusieve uniformen voor BOA’s.

Reactie hoofdlijnenakkoord

Wij zijn trots op Leiden. Een stad waarin iedereen erbij hoort, ongeacht achtergrond, geloof, gender, geaardheid of afkomst. Een stad van vluchtelingen en een stad die werkt aan een fijne toekomst, met veel stadsnatuur, schone energie en zorg en ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft. Wij laten ons niet beperken door radicaal rechts, die op 16 mei haar plan voor Nederland presenteerde. Deze plannen baren ons grote zorgen. Tegelijkertijd zijn wij strijdbaar. In Leiden blijft GroenLinks zich inzetten voor gelijkwaardigheid, een duurzame, groene en gezonde toekomst en bestaanszekerheid voor iedereen. De volledige reactie lees je hier.

Vreedzame protesten Universiteit Leiden

De fractie deelt de zorgen van de studenten, medewerkers en andere Leidenaren over de mensen in Gaza. Zij steunt hun vreedzame protest tegen het geweld in Gaza en de eis om alles in het werk te stellen om het geweld te stoppen. Het belang van het recht op demonstratie en het recht op de vrije meningsuiting kunnen wij niet genoeg benadrukken. De fractie vindt het belangrijk dat demonstraties openbaar toegankelijk zijn en iedereen hier op een veilige manier aan mee kan doen. Het volledige statement lees je hier.

Actualiteitsvragen

Samen met de woordvoerders van alle partijen heeft onze fractie vragen gesteld over de explosie in onze stad bij een winkelpand, een explosie die recent heeft plaatsgevonden. We nemen stelling om dit niet te tolereren en deze uitwassen in de kiem te smoren. Daarnaast hebben we naar aanleiding van de annulering van de Leiden Marathon vragen gesteld over hoe we in de toekomst grote en kleinschalige sportevenementen kunnen behouden voor onze stad. We moeten er rekening mee houden dan we vaker te maken gaan krijgen met extreem weer, en dat we de geleerde lessen uit de evaluatie van de Leiden Marathon borgen en delen met andere initiatiefnemers. 

Inclusief uniform voor BOA’s

Het voorstel voor een ‘inclusief uniform’ voor Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van ons raadslid Emma en de PvdA is aangenomen! Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om religieuze en levensbeschouwelijke uitingen te dragen. ‘Leiden is een inclusieve stad, iedereen is hier welkom om te zijn wie die is en om mee te draaien in onze stad. De volledige motie lees je hier.

Verplaatsbaar groen

Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om een pilot te starten met verplaatsbaar’ groen is op 16 mei officieel van start gegaan. Het Arsenaalplein is vergroend Het plein is tijdelijk ingericht met circulair biodivers verplaatsbaar groen. Het versteend Arsenaalplein langs het water van de Witte Singel wordt in de toekomst onderdeel van het Singelpark. In de tussentijd is het alvast vergroend met verplaatsbare bloem- boombakken. Ze zijn gemaakt van gerecycled kunststof dat afkomstig is uit Leidse afvalstromen. Een mooi voorbeeld hoe we als fractie Leiden verduurzamen en vergroenen, een uitgebreid artikel lees je hier

Antwoorden op schriftelijke vragen

Afgelopen maand hebben we ook antwoorden gekregen op onze eerdere gestelde schriftelijke vragen:

  • Mazen in de wet voor duurdere betaalbare koop, lees de antwoorden hier.

  • Hulp aan gedupeerde jongeren kinderopvang toeslag, lees de antwoorden hier.

  • Jeugdzorg kinderen verdienen het beste, lees de antwoorden hier.

  • Afval in de Lammenschansdriehoek, lees de antwoorden hier.

Komende periode

Die antwoorden kunnen we goed gebruiken als inbreng voor nieuwe voorstellen. De komende maanden hebben we daar een mooie gelegenheid voor. De maand juni en begin juli staan namelijk in het teken van de gemeentelijke planning- en control cyclus. Een drukke periode waarin we als fractie met voorstellen kunnen komen om Leiden nog mooier te maken dan zij als is!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de fractie? Dan kun je ons ook volgen via Facebook, LinkedIn of Instagram.