Het gaat goed met Leiden: de economie groeit, bedrijven trekken naar de stad en de vraag naar personeel is hoog. Tegelijkertijd blijft een bepaalde groep mensen langs de zijkant staan voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Vanuit de visie ‘iedereen telt en doet mee’ willen we ook deze mensen perspectief bieden, hun talenten benutten en participatie mogelijk maken.

Gelukkig lukt dat steeds beter want meer mensen in Leiden vinden een baan en kunnen daardoor zelfstandig in hun eigen inkomen voorzien. De afgelopen tijd zijn er voor het eerst sinds jaren minder dan 3000 mensen in Leiden die een bijstandsuitkering ontvangen.

De Leidse gemeenteraad heeft het Beleidsplan Werk en Participatie 2019-2023 unaniem vastgesteld. Daarin staan de spelregels en maatregelen beschreven op het gebied van werk en participatie; hoe gaan we de Participatiewet uitvoeren. Dit plan moet ervoor zorgen dat we de komende jaren dalen richting de 2800 mensen die gebruik maken van een bijstandsuitkering. Jaarlijks vinden er ca 700-1000 mensen een baan, maar er komen ook weer nieuwe mensen bij, dus dit is best een uitdaging.

We hebben afgesproken dat we inzetten op werkgelegenheid voor iedereen, dus ook voor de mensen die al lang niet hebben gewerkt of mensen met een beperking. DZB is ons gemeentelijke reintegratiebedrijf dat niet voor niets als slogan ‘iedereen werk’ heeft. DZB begeleidt mensen naar banen bij reguliere werkgevers, maar heeft ook banen bij de verschillende afdelingen bij DZB. Een van de succesvolle afdelingen van DZB maakt in opdracht van Secrid, de prachtige portemonnees waar je je passen in kunt bewaren. DZB biedt ook beschutte werkplekken, bijvoorbeeld in de chocoladefabriek.

We proberen de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen door meer de nadruk te leggen op vaardigheden en motivatie van mensen, in plaats van op alleen maar behaalde diploma’s. Wanneer je gemotiveerd bent, dan kan je immers altijd nog een diploma halen in combinatie met werk. We proberen werkgevers allerlei administratief gedoe uit handen te nemen door de dienstverlening voor werkgevers te stroomlijnen en hen te helpen bij subsidieaanvragen.

Soms is het vinden van een baan al lastig, maar het behouden van een baan is soms nog lastiger. Daarom maken we gebruik van jobcoaching voor de werkgever en de werknemer. We zoeken nog sterker de samenwerking met de partners in het sociaal domein op, zoals bijvoorbeeld nu met Idoe en Libertas. Daarnaast proberen we de samenwerking met de opleidingen sterker te maken door goed te kijken welke opleidingen er nodig zijn om mensen geschikt te maken voor de beschikbare banen. Zo zijn er momenteel veel openstaande functies in de zorg, het onderwijs, de techniek en de horeca.

Verdere informatie over de plannen lees je in het Beleidsplan Werk en Participatie.