Als één van de meest dichtbebouwde steden van Nederland staan we voor de grote uitdaging om te bepalen hoe we met de schaarse ruimte in onze stad om willen gaan. We wonen met veel mensen op een klein aantal vierkante kilometers, maar hebben nauwelijks de ruimte om te voorzien in de vragen die daarbij komen kijken.
Het is dan ook niet gek dat parkeren vaker terugkomt in het nieuws en leeft in de stad; het gaat namelijk in de kern om de vraag hoe wij met die schaarse ruimte om moeten gaan. Vinden we het goed als autoparkeren bijvoorbeeld ten koste gaat van betaalbare woningen? Of van groen? Van onze lucht- en leefkwaliteit? Ook voor onze fractie zijn dit vragen waar wij dagelijks mee te maken hebben, maar waar wij als politieke partij tegelijkertijd ook een antwoord op moeten vinden.
Dat antwoord zien wij in ons huidige woon- en parkeerbeleid. Want voor GroenLinks is betaald parkeren niet een doel op zich, maar een middel om betaalbare woningen te kunnen bouwen, leefbare wijken te creëren en te bouwen aan een gezonde en veilige stad voor iedereen. Betaald parkeren is misschien niet leuk, maar wel nodig. In dit stuk praten we je graag bij over dit onderwerp.
Betaalbaar wonen door betaald parkeren
Het is je vast niet ontgaan dat we in een gigantische wooncrisis zitten. Wachttijden voor sociale huurwoningen zijn ongelofelijk lang. Jongeren blijven tot hun 30ste bij hun ouders, en alleenstaande ouders moeten noodgedwongen met hun kind(eren) bij hun ouders intrekken. Het is dan ook hard nodig om door te blijven bouwen, en dan met name voldoende betaalbare woningen toe te voegen voor groepen die een dak boven hun hoofd het hardst nodig hebben. Daarom hebben wij samen met andere partijen afgesproken om tot 2030 bijna 9.000 woningen toe te voegen in de stad. Daarvan moet 70% betaalbaar zijn: 35% sociale huurwoningen, het liefst in eigendom van corporaties, en 35% óf middenhuur óf betaalbare koop..
We zijn er trots op dat we onze bouwdoelstellingen bereiken. Om je heen zie je in heel de stad de hijskranen die bouwen aan duizenden betaalbare woningen. Maar dat bouwen brengt uitdagingen met zich mee. Want stel bijvoorbeeld dat we in jouw buurt 400 woningen bouwen en alle nieuwe bewoners gratis op straat mochten parkeren? Dan slibben straten dicht, ontploft de parkeerdruk en is er geen ruimte meer voor groen, spelen en ontmoeting.
En wat als we dan voor iedere woning (ondergrondse) parkeergarages bouwen? Dan is het eerlijke verhaal dat de prijs van deze woningen explodeert. De kosten van een parkeergarage kunnen, afhankelijk van de situatie in de grond en omgeving bij het desbetreffend bouwproject, oplopen van 50.000 tot wel 100.000 euro (!) per parkeerplek. Dure parkeergarages bouwen kan in theorie wel, maar betekent wel dat het betaalbare deel van een project niet door kan gaan. Dan komen er alleen nog maar woningen voor de rijken. Moeten we dat willen?
Dit is de keiharde realiteit en dat weet elke partij in de Leidse gemeenteraad. Met het huidige woon- en parkeerbeleid hebben we nu een middel waarmee het de afgelopen jaren mogelijk was om bouwprojecten te realiseren van honderden woningen, die tegelijkertijd voor een aanzienlijk deel ook betaalbaar zijn.
We moeten keuzes maken met de beperkte middelen die we hebben. Voor ons is het belangrijk om duidelijk en transparant te zijn over waarom we voor welk middel kiezen met welk doel. De vraag is of alle partijen even transparant zijn over de verborgen kosten en de verliezers op het moment dat er andere keuzes gemaakt zouden worden. Want als je het prima vindt dat er minder dan 70% betaalbaar wordt gerealiseerd, is het ook makkelijker om meer prioriteit te geven aan (dure) parkeerplekken.
Vóór 2018, toen GroenLinks nog niet in het college zat, is er dan ook voornamelijk gebouwd voor de rijken. Voor de gewone Leidenaar kwam er nauwelijks een woning bij. Sociale huur? Amper gebouwd. En de hoofdoorzaak? De hoge en dure parkeereisen van partijen als de VVD. Participatie van woningbouwprojecten liep spaak omdat Leidenaren vreesden voor een te hoge parkeerdruk doordat ontwikkelaars het parkeren niet op eigen terrein hoefden op te lossen.
Ons woon- en parkeerbeleid is dé sleutel geweest om de woningbouw in onze stad op stoom te brengen. Het resultaat is te zien. Als je door de stad fietst zie je dat het resultaat levert voor alle Leidenaars. De afgelopen jaren zijn er duizenden betaalbare woningen gebouwd en daar komen nog duizenden bij. Voor docenten, voor verplegers, voor al die mensen die Leiden zo mooi maken en hard nodig zijn.
Groen, leefbaar en veilig
Naast betaalbare woningen zetten we ons als GroenLinks-fractie natuurlijk in voor een stad waar ruimte is voor mens en natuur, en waar klimaatadaptatie en toegankelijkheid voorop staan. Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is het verlagen van de parkeerdruk. Met andere woorden: we willen dat er minder auto’s op straat staan en we willen dat onze straten en wegen rustiger en veiliger worden, ondanks het groeiende inwoneraantal van Leiden. Dat is wat we bereiken met de uitvoering van ons parkeerbeleid.
Maar hoe verlagen we dan de parkeerdruk? Dat doen we bijvoorbeeld door het instellen van een maximum aantal parkeervergunningen in de binnenstad, het afschaffen van het dubbeltjestarief in zone B2 en een nieuwe herindeling van de parkeerzones. Het zijn misschien geen maatregelen die leuk zijn, maar wel hard nodig. Door het herindelen van de parkeerzones kan iemand die woont in de Professorenwijk niet meer met zijn bewonersvergunning gratis staan in de Kooi. Het stimuleert duurzamer vervoer en zorgt voor minder verkeer op onze al drukke wegen en straten. De maatregel draagt dus direct bij aan de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit van onze stad.
Maar misschien het belangrijkste: het zorgt ervoor dat bewoners dicht bij hun woning kunnen blijven parkeren en niet worden weggedrukt door parkeerders van buiten de wijk, zoals we al jaren op diverse plekken zagen. Er blijft meer ruimte voor het parkeren van auto’s van bewoners uit de wijk. Voor bezoekers die gebonden zijn aan hun auto is er een ruimhartige bezoekersregeling. Bovendien is het dubbeltjestarief nog wel geldig op plekken met een stadsbrede bezoekersfunctie, zoals zwembaden en wijkwinkelcentra als het Diamantplein. Het zijn geen losse maatregelen, maar maken deel uit van een bredere visie op een duurzame en leefbare stad.
Door het verlagen van de parkeerdruk maken we letterlijk ruimte vrij om onze wijken beter bestand te maken tegen klimaatverandering. De afgelopen jaren zijn er door ons beleid veel bomen bijgeplant en konden inwoners samen groene projecten starten in hun buurt of wijk. We maken letterlijk ruimte vrij voor fietsparkeren, zodat onze stoepen toegankelijk zijn voor mensen met een rollator, kinderwagen of rolstoel. Een belangrijke doelstelling vanuit het VN- Verdrag Handicap.
Op steeds meer plekken zie je fietsparkeerplekken verschijnen, aangevraagd door bewoners of geregeld door de gemeente, bijvoorbeeld op het Rapenburg en de 2e Binnenvestgracht. Maar ook in alle wijken. Het parkeerbeleid zorgt voor meer (verkeers)veiligheid, meer groen en een leefbare stad. Voor GroenLinks geen luxe, maar absolute noodzaak.
Meedoen door maatwerk
De fractie van GroenLinks ziet en hoort online en offline de meest wilde verhalen rondgaan over de kosten van autoparkeren. Duizelingwekkende bedragen en halve waarheden worden door politici de wereld ingeslingerd. Wij willen benadrukken dat helaas de feiten en andere geluiden daarbij vaak worden ondergesneeuwd en we kunnen ons voorstellen dat het voor vele mensen lastig wordt om de waarheid van verzinsel te scheiden. Eén ding is zeker: parkeren in Leiden is altijd al voer voor discussie geweest!
GroenLinks voert beleid dat is gebaseerd op duidelijke waarden, niet op vastgeroeste overtuigingen of ideologische dogma’s. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Mobiliteit, je bewegen van A naar B, vinden wij een hele belangrijke basisbehoefte, of dat nou op de fiets, te voet, met een scootmobiel of met een auto is. Als fractie van GroenLinks luisteren wij daarom goed naar signalen die direct uit de stad komen en leveren we ook maatwerk. Goed kunnen parkeren is een belangrijke voorziening. Dat doen wij onder het motto: de juiste parkeerder op de juiste plek.