In Leiden wonen, leren en werken mensen die allemaal anders zijn. Jonge mensen en oude mensen, werkende mensen, studenten en schoolgaande mensen. Mensen die in Nederland geboren zijn, binnen of buiten Leiden en mensen die geboren zijn in een ander land. Mensen met verschillende huidskleuren en mensen met verschillende culturen. Cisgender mensen, transgender mensen, non-binaire mensen. Mensen die wel religieus zijn en mensen die niet religieus zijn. Allemaal zijn we Leidenaars. In onze stad moet je kunnen zijn wie je bent. GroenLinks staat voor een respectvolle, inclusieve Leidse samenleving. Uitsluiting, discriminatie en intolerantie hebben daarin geen plaats. We gaan deze uitwassen dan ook tegen door als gemeente een inclusieve organisatie te zijn, en te zorgen dat iedereen vrij en veilig aan het openbare leven kan deelnemen.
Anti-discriminatie, anti-racisme en diversiteit
Leiden is een veelzijdige en kleurrijke samenleving met bewoners van verschillende achtergronden, culturen en levens- of geloofsovertuigingen. GroenLinks herkent daarin de kracht van onze stad. Veelkleurigheid en veelvormigheid leidt helaas te vaak tot achterstelling en uitsluiten. GroenLinks zet zich actief in voor rechtvaardigheid en inclusie.
- In Leiden bestrijden we discriminatie, uitsluiting en achterstelling in iedere vorm, zoals racisme, seksisme, haat vanwege seksuele identiteit, gender(uiting) of beperking, maar ook antisemitisme en islamofobie.
- Diepgewortelde vooroordelen komen bij alle soorten mensen en instellingen voor. GroenLinks bepleit daarom dat de gemeente het goede voorbeeld geeft op het vlak van diversiteit en inclusie. Ook speelt het hierin een stimulerende rol als werkgever, subsidieverstrekker en samenwerkingspartner.
- Bij nieuw beleid en beleidsevaluaties toetst de gemeente altijd wat de impact is op ongelijkheid tussen verschillende groepen op basis van kenmerken als geslacht, seksuele- en genderidentiteit, beperking, etniciteit of leeftijd.
- Leiden krijgt in de raadsperiode 2022-2026 een wethouder emancipatie en diversiteit. Deze wethouder heeft de taak te zorgen voor integraal beleid met betrekking tot de verbetering van de positie van LHBTIQ+-personen, mensen met een beperking, biculturele personen en vrouwen.
- Voor veel mensen met een beperking vergt meedoen in de samenleving op het gebied van werk, wonen, zorgen en mobiliteit bij wijze van spreken een onbetaalde parttime baan. Leiden maakt daarom werk van het uitvoeren van het VN-verdrag voor mensen met een handicap, zodat door integraal beleid meedoen makkelijker wordt.
- De openbare ruimte is van iedereen. De gemeente maakt deze toegankelijk voor mensen met beperkingen. Ook de toegankelijkheid van openbaar vervoer en overheidsgebouwen is in 2026 voor iedereen gegarandeerd.
- Het doen van aangifte van discriminatie, racisme en straatintimidatie maken we makkelijker. Ook stimuleren we dat de politie en Bureau anti-discriminatie beter samenwerken en dat zij goed registreren op welke gronden discriminatie en intimidatie plaatsvindt.
- Veel Leidenaars kunnen het discriminatiemeldpunt nog niet vinden of zien het belang van melden niet in. De gemeente start een campagne om het meldpunt actief te promoten en de aangiftebereidheid te stimuleren. De gemeente zorgt dat altijd wordt teruggekoppeld wat met een aangifte is gebeurd.
- De gemeente laat het slavernijverleden van de stad onderzoeken, om uit te vinden hoe Leiden geprofiteerd heeft van de wereldwijde handel in slaafgemaakten, en wat de rol van het stadsbestuur en Leidse inwoners daarin was. Het is voor de inwoners belangrijk hier kennis van te nemen, en als dat uit het onderzoek noodzakelijk blijkt zal het stadsbestuur hiervoor excuses aanbieden. De gemeente zorgt voor passende aandacht voor de uitkomst van het onderzoek in de stad, bijvoorbeeld door aanvullende uitleg bij straatnaamborden of bepaalde monumenten.
LHBTIQ+-emancipatie en -acceptatie
GroenLinks vindt dat iedereen in Leiden veilig zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn. Liefdevolle relaties tussen volwassenen zijn nooit een reden voor achterstelling, uitsluiting of bedreiging. Leiden voert samen met COC Leiden een actief en integraal LHBTIQ+-beleid.
- Leiden voert samen met COC Leiden een actief en integraal LHBTIQ+-beleid.
- De gemeente stelt kaders voor LHBTIQ+-beleid in ieder geval op het gebied van onderwijs, veiligheid, (ouderen)zorg, werkgelegenheid, wonen en sport. Leiden faciliteert dit beleid met voldoende ambtelijke ondersteuning.
- Leiden pleit actief voor hernieuwen van de landelijke regenbooggelden en blijft zelf regenbooggemeente.
- Gezinsvormen zijn veelzijdig en veelvormig. Gemeentelijke instanties houden rekening met kinderen die opgroeien in één- of meeroudergezinnen of alternatieve leefvormen. De gemeente stimuleert onderwijs- en zorginstellingen om dit ook te doen.
Fysieke toegankelijkheid
We zetten blijvend in op een toegankelijk Leiden voor iedereen. We zorgen voor de juiste voorzieningen zodat ook mensen met een fysieke of mentale handicap mee kunnen doen.
- De gemeente betrekt organisaties van mensen met een beperking bij het maken van het beleid over toegankelijkheidsvoorzieningen.
- De gemeente geeft het goede voorbeeld door alle gemeentelijke gebouwen voor iedereen toegankelijk te maken en spant zich in om dit ook met en voor alle Leidse (semi-)publieke organisaties te realiseren. Hierbij denken we aan rolstoel- en hulpdiervriendelijkheid en vrij beschikbare tolken.
Meer programma
Programma startpagina
Startpagina van het verkiezingsprogramma.
Lees meerKunst, Cultuur en Sfeer
GroenLinks wil volop ruimte aan kunst en cultuur geven en zorgen dat alle Leidenaars hiermee worden bereikt. Van reveille tot concertzaal. Kunst en cultuur...
Lees meerVeiligheid
Iedereen heeft het recht veilig te zijn. In Leiden gaat het goed met de veiligheid: de misdaadcijfers dalen. Toch kan het nog beter. GroenLinks wil daarom...
Lees meerOver discriminatie en emancipatie
In Leiden moet je kunnen zijn wie je bent. GroenLinks knokt voor een respectvolle samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Daarom bestrijden we...
Lees meerMet GroenLinks in het college (2018-2022):
...is een bestedingsplan voor de regenbooggelden gerealiseerd, en hebben we de Verklaring van Dordrecht* ondertekend.
...hebben we ons sterk gemaakt voor de positie van transgender personen, onder andere door transitieverlof vast te leggen, geld te reserveren voor reïntegratietrajecten ten behoeve van emancipatie, en jaarlijks de transgendervlag te hijsen op het stadhuis.
...is werk gemaakt van echte inclusie: door het opstellen van een Leidse inclusie-agenda, genderneutrale voorzieningen in het Ind oor Sportcentrum en komt er een kunstwerk dat LHBTIQ+-personen zichtbaar maakt.
...is gewerkt aan de toegankelijkheid van Leiden, door het barrièrevrij maken van gebouwen en het plaatsen van een audiozuil op station De Vink voor slechtzienden.
...is het Manifest Leiden, Stad van Compassie ondertekend.
*Verklaring van Dordrecht: initiatief van Transgender Netwerk Nederland, waarin afspraken worden gemaakt over goed werkgeverschap voor transgender werknemers