Wil jij weten wat GroenLinks Leiden van plan is? We hebben een samenvatting in begrijpelijk Nederlands voor je gemaakt van alle hoofdstukken.
Goed wonen
Leiden is een geweldige stad om in te wonen. Alle mensen hebben recht op een huis. Helaas kan niet iedereen meer een geschikt huis vinden. Daarom wil GroenLinks in alle wijken betaalbare en energiezuinige woningen in een groene buurt. Daarvoor geven we veel geld uit aan de bouw van nieuwe huizen. Ook passen we bestaande huizen aan zodat deze beter bij onze bewoners passen. GroenLinks vindt dat je in huizen moet kunnen wonen en niet geld mee moet kunnen verdienen.
- We gaan meer betaalbare woningen bouwen: tot 2030 ruim 8500. We zorgen voor genoeg woningen voor studenten, jongeren en mensen met een beperking.
- Bij nieuwe woningen in de stad zorgen we voor minimaal 40% sociale huurwoningen. We willen het liefst dat woningcorporaties deze verhuren. We bouwen in alle wijken sociale huurwoningen. Zo vergroten we de leefbaarheid en de sociale samenhang.
- We moedigen mensen met een (te) groot huis aan om te verhuizen naar betaalbare woningen die passen bij hun leeftijd. We bouwen voor hun woningen in de eigen wijk, waar zij kunnen blijven wonen als ze ouder worden. Ook ondersteunen we mensen die willen doorstromen.
- Studentenkamers horen bij Leiden. Grotere huizen opdelen geeft meer ruimte voor betaalbare woningen. We maken goede regels en zetten vergunningen in. Hiermee voorkomen we overlast voor huurders en buren.
- We maken regels voor mensen die een woning voor toerisme verhuren. En we heffen hierover toeristenbelasting. Zo blijven woningen vooral om in te wonen.
Natuur in de stad
Om Leiden heen liggen verschillende gebieden met bijzondere natuur. Dat maakt Leiden een bijzondere plek voor de natuur. Maar de natuur en alle verschillende planten en dieren verdwijnen steeds meer. Bijvoorbeeld door klimaatverandering, afval en vieze lucht. In de afgelopen vier jaar heeft GroenLinks samen met Leidenaars de stad groener gemaakt. We hebben bijvoorbeeld het Singelpark aangelegd. Ook zijn we nu de Europese BiodiverCity (biodiversiteitsstad, een stad met veel verschillende soorten planten en dieren).
- We leggen zoveel mogelijk parken en water aan die aan elkaar vast liggen. Dan kan iedere Leidenaar na vijf minuten wandelen, in een park ontspannen. En dan hebben ook alle verschillende dieren, planten en andere soorten genoeg plek.
- Samen met Leidenaars gaan we elke wijk en buurt van Leiden nog groener maken. Dit betekent dat we zoveel mogelijk bomen, planten en parken aanleggen. Daardoor kan de stad beter tegen klimaatverandering en extreem weer. Ook gaan we met experts kijken hoe we Leiden nog groener kunnen maken om dé biodiversiteitsstad te worden.
- We maken ons klaar voor het klimaat van de toekomst. We gaan overtollig regenwater opvangen. We gaan zoveel mogelijk extreme hitte voorkomen. En we gaan de jeugd kennis laten maken met de natuur.
- We zorgen voor meer gezond en duurzaam voedsel. Dit doen we door samen te werken met lokale duurzame boeren en gemeenten. Ook gaan we gezond en duurzaam eten aanmoedigen in de stad, bijvoorbeeld bij restaurants en cafés.
Eerlijke energie
De grootste uitdaging voor de samenleving en politiek van deze tijd is de overgang naar schone energie. We moeten er alles aan doen om de aarde niet verder te laten opwarmen. Ook de inzet van Leiden is daarbij onmisbaar. Samen met de Leidenaars kunnen we dit voor elkaar krijgen. Daarbij is het belangrijk dat de meest kwetsbare mensen ook mee kunnen doen en hierdoor geld besparen.
- Vanaf uiterlijk 2045 halen we in Leiden meer broeikasgassen uit de lucht dan we uitstoten. Vanaf 2030 stoten we 65% minder CO2 uit en hebben we minstens 80% duurzame elektriciteit. Zo halen we de doelen van het Parijs-klimaatakkoord.
- De overgang naar schone energie doen we samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarom werken we mee aan groene en sociale projecten. We helpen met deze projecten vooral bewoners met minder inkomen en we betrekken zoveel mogelijk buurtbewoners.
- De overgang naar schone energie is een enorme uitdaging. Daarom zijn we duidelijk over waarom we dingen doen. Zo kan iedereen meedenken en kunnen we snel leren van het proces.
- We maken onze woningen en gebouwen duurzamer. We geven ruimte aan verschillende kleine projecten van bewoners. Ook leggen we op alle daken zonnepanelen aan en isoleren we onze woningen beter.
Duurzaam bereikbaar
In Leiden wonen veel mensen dicht op elkaar. Het is daarom moeilijk om overal te kunnen komen en ook groener en duurzamer te worden als stad. GroenLinks Leiden kiest voor meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Auto’s rijden vooral over de wegen langs de randen van de stad en de wijken. In woonwijken is er zo meer ruimte voor groen en wonen.
- We laten in en buiten Leiden fietsers, voetgangers en openbaar vervoer zoveel mogelijk voor gaan. Ook willen we alle buurten goed verbinden voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. Fietsers en voetgangers vinden wij hierbij het belangrijkste.
- We willen beter openbaar vervoer. Bijvoorbeeld door Randstadrail via Leiden CS ook naar Katwijk en Noordwijk te laten rijden. Of door een dubbel spoor te maken naar Utrecht. Of door meer en snellere bussen te laten rijden.
- We ontwerpen de straten voor mensen, natuur en spelende kinderen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we samen met bewoners straten inrichten waar de auto te gast is. Of dat we op nog minder plekken in de binnenstad auto’s toelaten.
- We werken samen met lokale ondernemers aan duurzame levering in uiterlijk 2025.
- Duurzaam vervoer over het water wordt ook belangrijker in bijvoorbeeld het verzamelen van afval of openbaar vervoer. Daarom graven we oude grachten die nu wegen zijn weer uit, waar dat mogelijk is.
Afval als grondstof
Een circulaire economie is een economie waarin alles wat wij gebruiken, eten en consumeren, hergebruikt wordt of van een bron komt die zichzelf ververst. Wij geloven dat dit de economie van de toekomst is. Een circulaire economie is een belangrijk deel van onze klimaatdoelen. GroenLinks Leiden wil haar best doen om in 2050 een circulaire economie te zijn.
- De Leidse economie is uiterlijk in 2050 circulair. In 2030 is de economie tenminste 30% circulair. We maken afspraken met bedrijven zoals horeca, kantoren en winkels. We zetten ook in op het scheiden van afval en hergebruiken van alle producten.
- We willen zoveel mogelijk groene banen en groene kennis in Leiden. Daar doen we dan ook moeite voor. We richten bijvoorbeeld één Circulair Ambachtscentrum op. Hier kan je naartoe met kapotte en oude spullen om ze te laten repareren of een nieuw leven te geven. Ook werken we met partners zoals het werkbedrijf DZB (het bedrijf dat mensen in Leiden aan werkt helpt, wanneer hen dat zelf niet lukt) aan het omscholen van onze bewoners naar groene banen.
- We zorgen voor een schonere en gezondere omgeving. We maken bijvoorbeeld plannen met bewoners om afval en hondenpoep te verminderen. En om de lucht schoner te krijgen. Ook willen we een vuurwerkverbod in heel Leiden, met één vuurwerkshow door de gemeente.
Werken aan zekerheid voor alle Leidenaars
Iedereen heeft recht op zekerheid en een zinvol bestaan. We willen een einde maken aan armoede en mensen in kwetsbare posities meer kansen geven. Iedereen moet voordeel hebben van de sterke Leidse economie. Dat betekent dat je kunt werken of vrijwilligerswerk kunt doen. Maar ook dat je daarnaast kunt sporten en naar een museum, een voorstelling of sociale activiteit kunt gaan. Het betekent ook dat er ruimte is om voor een ander te zorgen: voor kinderen, ouders of voor iemand die de hulp nodig heeft. Wij strijden voor zekerheid voor alle Leidenaars.
- Een inkomen is een basis voor een menswaardig bestaan. Iedereen moet kunnen rondkomen. Daarom is GroenLinks heel erg voor een minimumloon van 14 euro per uur.
- Schulden en financiële tegenslagen leiden vaak tot andere grote problemen. Daarom helpen we mensen en zorgen we ervoor dat zij niet in armoede komen te leven. We kiezen voor een sociale aanpak, die schulden en armoede voorkomt.
- De bijstand in Leiden moet socialer. We kiezen voor een menselijke benadering en praten met mensen die bijstand aanvragen. We benaderen mensen in de bijstand met vertrouwen en we kijken wat nodig is per situatie en helpen daarbij. Ook schaffen we de kostendelersnorm af voor Leidenaars die hun woning delen met een woningzoekende. Dit betekent dat u dan niet minder bijstand krijgt.
- Wij willen dat mensen goed kunnen terugkeren naar hun werk. Ook willen we werk en stages die passen bij onze bewoners op alle opleidingsniveaus. We bieden begeleiding en lessen aan op gebied van werken en taal voor mensen zonder baan of mensen die verder afstaan van de maatschappij.
- We willen dat meer ondernemers sociaal ondernemen. Dat betekent dat zij ook plekken aanbieden voor mensen die moeite hebben om aan werk te komen. De gemeente geeft bij haar eigen projecten ruimte aan sociale ondernemers en zelfstandigen. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld door te werken met kleinere opdrachten.
- Werken is onmogelijk als je werkomgeving niet veilig en inclusief voor jou is. Iedereen moet mee kunnen doen en zich kunnen ontwikkelen. We gaan discriminatie tegen zodat niemand uitgesloten wordt van werken. Ook maken we van sekswerk normaal werk dat gewoon mag van de wet.
Goede zorg
Iedereen heeft ooit goede zorg nodig. Zorg voor ouderen en mensen die ziek zijn is daarom een belangrijk recht voor iedereen. De zorg van de gemeente moet zorgvuldig, menselijk en rechtvaardig zijn. We luisteren naar wat patiënten, zorggebruikers en mensen om hen heen nodig hebben. Nu regelen we zorg nog te vaak zonder hen erbij te betrekken.
- Zorg werkt het best als het op tijd wordt gegeven. We letten daarom vroeg op of er zorg nodig is. Zo kunnen we het ergste voorkomen. Ook moedigen we gezond leven aan. We zorgen ervoor dat iedereen makkelijk om zorg kan vragen. We geven ook extra geld uit aan wijkteams.
- Wij geven ons geld uit aan zorg met kwaliteit, door meer te letten op kwaliteit en minder op de kosten. Ook letten we op wat zorggebruikers van de zorg vinden.
- Daklozen die zorg nodig hebben kunnen snel naar de maatschappelijke opvang. We willen dat zij zo snel mogelijk een woning krijgen. Dan kunnen ze pas echt herstellen.
- We maken mantelzorgen makkelijker door mantelzorgers beter te helpen.
- Zorgorganisaties moeten meer letten op de verschillen tussen de personen die zorg nodig hebben. Dit kan gaan over persoonlijke verschillen, maar ook verschillen in culturen en religies. Bijvoorbeeld voor zorgbehoevende LHBTIQ+-ouderen.
Opgroeien in Leiden
De jeugd heeft de toekomst. We willen dat alle kinderen veilig kunnen opgroeien. Maar ook willen we dat alle kinderen kunnen buitenspelen, kunnen leren en dat zij aan hobby’s en sporten kunnen meedoen. Daar mogen geen verschillen in zijn tussen kinderen, bijvoorbeeld omdat zij uit een ander land komen of minder geld hebben.
- Elk kind moet goede jeugdhulp kunnen krijgen. De wachttijden moeten korter. Daar is meer geld vanuit het Rijk voor nodig. Zolang we te weinig geld vanuit het Rijk krijgen, vinden wij dat er altijd genoeg geld vanuit de gemeente voor de jeugdhulp moet zijn.
- We proberen zoveel mogelijk problemen bij kinderen en jeugd te voorkomen. We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren makkelijk bij jeugdteams en jongerenwerkers terecht kunnen. We stellen bij de hulp de kinderen en jongeren centraal en niet de regels.
- Buiten moet ruimte zijn om te spelen of te praten met leeftijdsgenoten. Deze ruimte moet aantrekkelijk, veilig en groen zijn, en toegankelijk voor iedereen. Ook maken we activiteiten voor kinderen zo veel mogelijk gratis, zodat ieder kind mee kan doen.
- We maken - samen met kinderen en jongeren- volop avontuurlijke ruimte om te lopen, te fietsen, te spelen en te hangen. Buurthuizen, speeltuinen, verenigingen en buitenschoolse activiteiten zijn belangrijk voor ontmoeting en ontwikkeling.
- De eerste duizend dagen van een leven zijn belangrijk voor verdere ontwikkeling en kansen. Daarom zetten we in op vroeg- en voorschoolse educatie, die kinderen tussen 2,5 en 6 jaar met een leerachterstand helpt. Ook willen we brede scholen, waar ook een opvang, peuterspeelzaal en leuke buitenschoolse activiteiten erbij in zitten. We zetten ook in op laagdrempelige hulp voor ouders bij het opvoeden.
- Voor een kind of jongere is school niet alleen de plek waar je leert, het is ook de plek waar je vrienden maakt en sociaal wordt gevormd. Wij zorgen voor meer kansengelijkheid voor kinderen: de gemeente stuurt aan op goede, veilige, divers samengestelde scholen waar Leidenaars uit alle lagen van de samenleving samenkomen. De gemeente draagt financieel bij aan bijles en schooluitjes als het nodig is.
Sport en ontspanning
Mensen gebruiken sport om hun grenzen te verleggen. Maar sport kan ook een rondje fietsen, zwemmen, wandelen of hardlopen zijn. Kinderen en jongeren leren met sport belangrijke waarden zoals fair play, maken vriendschappen, en leggen de basis voor een gezond gewicht. Sport brengt mensen op een positieve manier bij elkaar. Daarom moet sport open en toegankelijk zijn voor iedereen. Daarbij maakt het niet uit of je er geld voor hebt, of dat je een beperking hebt.
- We letten op toegankelijkheid en veiligheid van de stad voor mensen die graag buiten wandelen, hardlopen, fietsen, kanoën of anders sporten. Meer groen en een binnenstad met weinig auto’s zijn daarin belangrijk.
- GroenLinks wil meer ruimte voor sporters, en vooral voor sporters waarvoor nu nog te weinig plekken zijn. We maken een nieuw skatepark in Leiden en maken een stadsstrand in onze grachten.
- Verenigingen en mensen worden geholpen om sporten mogelijk te maken voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.
- We zetten de Leidse Sleutelpas onder andere in om sporten financieel toegankelijk te maken voor iedereen, ook mensen met minder geld. We vragen aan mensen met een Sleutelpas minder geld voor sport. Zo zorgen we ervoor dat iedereen gezond kan sporten.
Kunst, Cultuur en Sfeer
GroenLinks wil dat alle Leidenaars kunnen genieten van kunst en cultuur. Kunst en cultuur geven kleur aan het leven. Kunst en cultuur vind je ook in de bibliotheek, in de wijk op muurgedichten en in de activiteiten van het buurthuis. We waarderen alle makers van kunst en cultuur uit Leiden. We gaan door met wat onze wethouder de afgelopen vier jaar heeft gedaan en zorgen dat nog meer Leidenaars meedoen.
- We zetten ons in voor diversiteit en inclusie in kunst en cultuur in Leiden. Iedereen moet zich kunnen herkennen in kunst en mee kunnen doen. We letten hierbij extra op mensen met minder inkomen, jongeren, ouderen, LHBTIQ+’ers, mensen met een beperking en mensen met verschillende culturele achtergronden. We werken niet vóór hen, maar mét hen.
- De gemeente maakt de Leidse Sleutelpas samen met de culturele sector (bijvoorbeeld musea en kunstenaars) en andere organisaties. Met de Leidse Sleutelpas kunnen alle Leidenaars makkelijker van cultuur gaan genieten.
- Bibliotheken zijn een plek waar iedereen kan leren lezen. Ook zijn ze echte huiskamers van de stad, want er is plek voor elkaar ontmoeten en met elkaar discussie te hebben. Alle bibliotheken in Leiden blijven open en bieden veel lessen aan. Onder andere in kunst en talen. De bibliotheek moet ook in alle Leidse wijken te vinden zijn.
- We geven er veel geld aan uit om Leiden een fijne stad te maken voor kunstenaars. Ook zijn we blij met alle culturele samenwerking tussen bijvoorbeeld makers, ondernemers, bedrijven, kunstenaars en musea. Ook letten we op hoe kunstenaars ondernemen en hoe belangrijk zij zijn voor de stad.
- We helpen nieuwe dansplekken zoals clubs in de stad, als dat mogelijk is. Ook krijgt Leiden een nachtburgemeester, die het nachtleven in de stad leuker maakt.
Vrijheid om jezelf te zijn
In Leiden moet je kunnen zijn wie je bent. GroenLinks staat voor een respectvolle, inclusieve samenleving. Uitsluiting en discriminatie hebben daarin geen plaats. Als gemeente zorgen we dat iedereen veilig en vrij kan zijn in de samenleving. Ook letten we als gemeente op hoe inclusief we zelf zijn.
- Leiden krijgt in de raadsperiode 2022-2026 een wethouder emancipatie en diversiteit. Deze wethouder zorgt ervoor dat LHBTIQ+-personen, mensen met een beperking, mensen met een andere culturele achtergrond en vrouwen dezelfde rechten en behandeling hebben als de rest.
- De gemeente moet het melden van discriminatie en aangifte doen van discriminatie, racisme en bedreiging makkelijker maken. De gemeente maakt het meldpunt discriminatie bij iedereen bekend met een campagne. Ook moeten de gemeente, de politie en het Bureaus anti-discriminatie beter gaan samenwerken. Zij houden bij om welke redenen discriminatie en bedreiging plaatsvinden.
- De gemeente laat het slavernijverleden van de stad onderzoeken. Zo vinden we uit hoe Leiden voordeel heeft gehad van de wereldwijde handel in slaafgemaakten en wat de rol van het stadsbestuur en Leidse inwoners daarin was. Als uit het onderzoek blijkt dat het nodig is, biedt het stadsbestuur hiervoor excuses aan. De gemeente zorgt ervoor dat er aandacht is voor de uitkomst van het onderzoek in de stad, bijvoorbeeld door extra uitleg bij straatnaamborden of bepaalde monumenten.
- De openbare ruimte is van iedereen. De gemeente maakt deze toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook is het openbaar vervoer en overheidsgebouwen in 2026 voor iedereen toegankelijk.
- Leiden is en blijft een regenbooggemeente. De gemeente heeft plannen over hoe de hele stad en gemeente veiliger en vrijer kan worden voor LHBTIQ+-ers. De gemeente moedigt andere organisaties aan om deze plannen ook te hebben.
Meebeslissen en meedoen
De stad maken we samen. We zorgen ervoor dat inwoners makkelijker kunnen meebeslissen en meedoen met wat de gemeente doet. Voor GroenLinks begint meebeslissen en meedoen bij mensen die hun straat, hun buurt of hun gemeente beter willen maken. Zo maken we betere plannen mét de stad en zorgen we ervoor dat iedereen dezelfde kansen heeft om mee te praten. Wij geloven dat veranderingen beter worden wanneer de Leidenaars hierover meebeslissen.
- De gemeenteraad komt extra op voor kinderen, toekomstige generaties, nieuwe bewoners, vluchtelingen en de natuur. Zij hebben geen eigen stem namelijk.
- GroenLinks wil een Leidse burgerraad uitproberen. Daarvoor loten we uit de inwoners, maar zorgen we er wel voor dat alle groepen uit de stad erin zitten. Denk aan vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond. Deze burgerraad gaat de gemeenteraad advies geven. De gemeenteraad vraagt hen actief om oplossingen bij bepaalde problemen. De oplossingen die de burgerraad voorstelt, worden in de gemeenteraad besproken en daar wordt over gestemd.
- Inwoners van een wijk die samen iets willen regelen zonder de gemeente, moedigen we aan. Zij mogen zaken die de gemeente aanbiedt overnemen als zij dat willen. Zo zorgen we ervoor dat mensen in de wijk meer mogen meebeslissen en meedoen.
- Om ook jongeren een stem te geven krijgt Leiden een Jongerenpanel. Het Jongerenpanel geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad en de burgemeester en wethouders. Ook krijgt het Jongerenpanel geld om uit te geven aan projecten die gericht zijn op kinderen en jongeren.
- Meedoen en meebeslissen zorgt vaak voor ontevreden gevoelens. Daarom maken we onze communicatie met buurtbewoners beter. Hebben inwoners meegedaan of meegepraat bij iets? Dan vertelt de gemeente aan de inwoners wat er met hun bijdrage wordt gedaan.
- De samenleving en de gemeente zijn steeds meer afhankelijk van het internet en digitale platforms. Hoe dit eruit ziet, bepaalt hoe burgers kunnen meebeslissen en meedoen en hoe de gemeente diensten geeft aan inwoners. GroenLinks wil daarom dat de gemeente haar digitale keuzes goed uitlegt en goed nadenkt over de gevolgen. Ook blijven we letten op mensen die niet zo veel weten van computers en het internet.
Veiligheid
Iedereen heeft het recht veilig te zijn. In Leiden gaat het goed met de veiligheid: er is steeds minder misdaad. Toch kan het nog beter. GroenLinks wil daarom criminaliteit nog meer voorkomen. Iedereen moet zonder bang te zijn over straat kunnen en deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarom bestrijden we discriminatie, bedreiging en geweld. We maken Leiden veiliger, maar we letten op de rechten van mensen. Daarom stellen we bijvoorbeeld strenge eisen aan camerabewaking. Je gegevens moeten bij de gemeente veilig zijn.
- We geven geld uit om armoede te voorkomen. Ook geven we geld uit aan een goede geestelijke gezondheidszorg en aan een veilige inrichting van onze straten.
- GroenLinks wil dat softdrugs zoals wiet niet meer verboden zijn en dat je er niet meer voor gestraft kan worden. In Leiden komt een wietplantage, die de gemeente in de gaten houdt. Dit maakt de overlast en criminaliteit minder. Ook beschermt het de veiligheid en kwaliteit van de drugs voor de gebruikers.
- Iedereen moet veilig over straat kunnen. Helaas hebben vrouwen, LHBTIQ+’ers en mensen van kleur vaker met bedreiging, discriminatie en (seksueel) geweld te maken. GroenLinks wil dit bestrijden. Ook bestrijden we discriminatie bij bijvoorbeeld de politie en de gemeente. Dit doen we met diverser personeel en meer voorlichting.
- Alleen als het echt niet anders kan zetten we camera’s en vooraf fouilleren in voor meer veiligheid. Dat doen we ook met verbieden om in een gebied te komen of om samen te komen.
- De gemeente opent een (digitaal) loket Digitale Zaken. Hier kunnen burgers al hun vragen stellen en klachten vertellen over digitale zaken van de gemeente.
Europa en internationaal
Leiden vindt altijd al internationale relaties belangrijk, en heeft een sterke band met Europa. De universiteit en studenten hebben veel internationale contacten. En op het Bio Science Park doen wetenschappers vernieuwend onderzoek, bijvoorbeeld voor de coronavaccins. Zo heeft Leiden contact met de rest van de wereld.
- We willen een menselijker asielbeleid. Leiden neemt extra vluchtelingen op. Ook zetten we ons in voor vluchtelingen zonder papieren of voor vluchtelingen voor wie de asielprocedure al klaar is. Dit doen we bij de nationale overheid en bij de Europese Unie.
- Leiden wordt onderdeel van het Shelter City netwerk. De gemeenten in dit netwerk nemen mensen op die strijden voor mensenrechten en daardoor in hun thuisland gevaar lopen.
- We willen meer uitwisseling van studenten met het buitenland. Dit doen we bijvoorbeeld via het Erasmus Programma. Hierbij letten we extra op uitwisseling van mbo-studenten. De gemeente gaat uitzoeken hoe dit het best kan.
- Leiden gaat meer samenwerken met haar zustersteden Nagasaki (Japan), Oxford (Engeland), Toruń (Polen).
Meer verkiezingsprogramma
Programma startpagina
Startpagina van het verkiezingsprogramma.
Lees meerVoor jongeren en studenten
Jij, als jongere of student, maakt van Leiden een jonge, bruisende stad. Samen houden we dat zo, ook na Corona. GroenLinks wil bouwen aan kansen, aan...
Lees meerVoor ouderen
Hieronder vindt u de standpunten en ideeën uit het volledige programma waarvan wij denken dat de kans het grootst is dat ze invloed zouden hebben op het leven...
Lees meerOver discriminatie en emancipatie
In Leiden moet je kunnen zijn wie je bent. GroenLinks knokt voor een respectvolle samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Daarom bestrijden we...
Lees meer