De gemeente Leiden heeft een toenemende verantwoordelijkheid op het gebied van zorg, waardoor een zorgvuldig, menselijk en rechtvaardig gemeentelijk beleid een absolute noodzaak is. Een beleid dat uitgaat van de menselijke maat en de behoeften van patiënten, cliënten en de mensen om hen heen. Soms gaat zorgbeleid nog te veel óver mensen in plaats van mét mensen, ervaringsdeskundigen en zorggebruikers. Maak gebruik van de ervaringsdeskundigheid in netwerken van mensen met een zorgvraag.
Toegankelijke zorg
Veel mensen krijgen vroeger of later te maken met een behoefte aan zorg. De toegang hiertoe is een basisrecht. GroenLinks pleit voor kwalitatieve zorg, zo persoonlijk, dichtbij en makkelijk mogelijk. Ook zetten we in op preventie, om mensen te helpen voordat hun probleem of zorgvraag groot wordt.
- Wij kiezen bij aanbestedingen voor zorgaanbieders op basis van kwaliteit, door nog meer gewicht toe te kennen aan kwaliteit en minder aan kosten. Daarnaast wegen we de beoordelingen van mensen die gebruikmaken van deze zorg mee.
- Zorg is het meest effectief als het op tijd wordt gegeven. We leggen daarom nadruk op het preventief en vroegtijdig signaleren van een eventuele zorgvraag. We zorgen ervoor dat hulpinstanties en zorgprofessionals laagdrempelig te bereiken zijn.
- Mantelzorgers, vrijwilligers, vrienden en familie van mensen die zorg nodig hebben, kennen als geen ander de specifieke situatie van die persoon en vormen vaak een belangrijke steunpilaar. Deze zorg moet daarom mogelijk gemaakt worden en ondersteund worden. GroenLinks wil een loket voor professioneel advies en betere communicatiemogelijkheden met de betrokken instanties voor mantelzorgers, vrijwilligers en andere niet-professionele betrokkenen.
- Mantelzorgers moeten op tijd worden ontlast, om weer even op adem te kunnen komen, bijvoorbeeld door zorgpauzes mogelijk te maken met ondersteuning van professionele vervangers.
- Waar eigen bijdrage en financiële beperkingen een probleem vormen biedt de gemeente daar compensatie voor aan.
- Wijkteams hebben veel direct contact met zorgontvangers en daardoor een goed inzicht in individuele situaties. We investeren daarom in wijkteams.
- We treffen maatregelen om een gezonde levensstijl te bevorderen, bijvoorbeeld rond roken, overgewicht en bewegen, zoals met het programma Jongeren Op Gezond Gewicht*.
- We stimuleren dat de directe omgeving van een persoon die zorg nodig heeft, gehoord wordt bij het maken van keuzes over de zorgafname.
- Zorgbehoevende dak- en thuisloze mensen krijgen snelle toegang tot de maatschappelijke opvang. We zetten in op snelle instroom in een woning. Herstel begint pas echt met een huis.
- Transport en mobiliteit van mensen die zorg nodig hebben moet worden gewaarborgd, met elektrisch pendelvervoer vanuit de buitenwijken, en aandacht voor toegankelijkheid van publieke ruimten en gebouwen.
- Inclusieve zorg vraagt om sensitiviteit voor culturele, religieuze en persoonlijke verschillen tussen personen die zorg nodig hebben. In Leiden streven we daarom naar zorg waar werknemers en instellingen voldoende aandacht en kunde hebben op het gebied van diversiteit en inclusie.
Zorg op maat
Behoefte aan zorg is heel persoonlijk. Vaak schuurt dat met regels en administratie. Dat willen we veranderen, door meer maatwerk mogelijk te maken en de afstand tussen zorgverlenende organisaties en zorggebruikers te verkleinen.
- Mensen die zorg nodig hebben krijgen als ze dat willen zo veel mogelijk zelf de regie. We zorgen voor een toereikend persoonsgebonden budget*.
- GroenLinks geeft mensen die zorg gebruiken meer inspraak en invloed, via onafhankelijke vertrouwenspersonen en een adequate klachtenafhandeling.
- We willen barrières in het dagelijks leven van zorggebruikers wegnemen. Daarom betrekken we hun directe omgeving erbij en zorgen we voor goede informatie en voorlichting.
- Mensen die zorg nodig hebben, moeten liefst uit meer dan één zorgaanbieder kunnen kiezen. Dat leidt tot een beter passend aanbod.
- We stimuleren collectieve woonvormen, waar ouderen en zorgbehoevenden gemengd met andere Leidenaars kunnen wonen. Dit helpt eenzaamheid voorkomen, en vergroot de mogelijkheden om elkaar te helpen.
- Wij zetten ons in voor betere communicatie en samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals wijkteams, thuiszorg, huisartsen.
- We gaan uit van vertrouwen, maar zorgaanbieders die ons vertrouwen misbruiken en belangen van mensen die zorg gebruiken schaden door bewust te frauderen, moeten niet alleen zorggeld terugbetalen maar krijgen ook boetes. We sluiten hen uit van het aanbieden van zorg in Leiden. In het geval dit zich voordoet, regelt de gemeente met spoed vervangende zorg.
Invloed op zorg
Praten over zorg doen mét hen die de zorg nodig hebben, in plaats van óver hen. We betrekken zorggebruikers actief bij het beleid en nemen de problemen die zij ondervinden serieus.
- Bij de uitvoering van zorg willen wij dat beter geluisterd wordt naar de zorgontvanger en directe zorgverleners. Dat houdt bijvoorbeeld in dat degene die het directe contact onderhoudt met de mensen om wie het gaat, ook meer mogelijkheden en invloed krijgt en dat deze feedback zo nodig ook tot aanpassingen leidt.
- Wij betrekken deskundige Leidenaars actief bij de voorbereiding van het zorgbeleid via adviesraden*. Daarin is nadrukkelijk ook plaats voor ervaringsdeskundigen.
- GroenLinks geeft cliëntenraden en cliëntenorganisaties* echte invloed op beleid en beslissingen waarbij door hen aangedragen aandachtspunten in principe onderdeel worden van beleid, volgens het principe van “neem over of leg uit”.
- Individuele klachten moeten worden aangegrepen als een mogelijkheid om iets te verbeteren aan het systeem. Wij zijn voor betere en meer transparante klachtenprocedures voor mensen die zorg gebruiken en hun directe omgeving.
Meer Verkiezingsprogramma
Programma startpagina
Startpagina van het verkiezingsprogramma.
Lees meerDuurzaam Bereikbaar
Leiden is een van de meest dichtbevolkte gemeenten van Nederland. Goede bereikbaarheid en tegelijkertijd veel groene, bewoonde ruimte, schone lucht en...
Lees meerOpgroeien in Leiden
De jeugd heeft de toekomst. We willen voor alle kinderen een veilige omgeving om op te groeien.
Lees meerGoed Wonen
GroenLinks strijdt in alle wijken voor betaalbare en energiezuinige woningen in een groene buurt.
Lees meerMET GROENLINKS IN HET COLLEGE (2018-2022)
...is gewerkt aan ziektepreventie, onder andere via het Leidse preventie akkoord met afspraken over gezonder leven voor Leidenaars.
...kwam er meer aandacht voor zorg en huisvesting voor dak- en thuisloze mensen.
...is ingezet op een gezond sociaal leven voor iedereen door onder meer het openhouden van bijvoorbeeld buurthuizen en ontmoetingsplaatsen.
...is via het initiatief van de Leidse Inclusie Agenda een duidelijk pad uitgezet dat leidt tot betere toegang tot de stad voor mensen met beperkingen, betere toegang tot zorg en minder discriminatie.
Adviesraad: Een extern panel van experts, dat advies geeft aan de leiding van een organisatie.
Cliëntenorganisaties: Een cliëntenorganisatie is een organisatie waarvan zorggebruikers lid zijn. De organisatie verdedigt de belangen van de cliënten. Ook kunnen zorggebruikers en anderen daar terecht voor informatie en advies.
Jongeren Op Gezond Gewicht: JOGG is een organisatie en een programma dat zich richt op het realiseren van een gezonde omgeving en levensstijl voor jongeren. Gemeenten kunnen JOGG-programma’s uitvoeren.
Persoonsgebonden budget: Een subsidie waarmee mensen zelf de zorg die zij nodig hebben kunnen inkopen.