Om je wijkgenoten, je buren en je mede- Leidenaars beter te leren kennen, zijn (amateur)kunst, culturele activiteiten in de wijk, cultuureducatie en cultuurparticipatie voor ons van wezenlijk belang. We koesteren alle creatieve makers die Leiden rijk is. Met de middelen die we hebben, stimuleren we daarom zo veel mogelijk creativiteit, op alle plekken in de stad. GroenLinks spant zich in om alle Leidenaars met kunst en cultuur in aanraking te brengen of te stimuleren zelf kunst te maken. We staan open voor vernieuwing en experimenten. GroenLinks maakt het verschil en wil het succesvolle cultuurbeleid van onze wethouder ook de komende periode voortzetten en zorgen dat nog meer Leidenaars meedoen.
Kunst en cultuur doen we samen
We vragen de cultuursector haar cultuuraanbod (nog) diverser en inclusiever te maken. Met oog voor toegankelijkheid, spreiding in de stad (óók dicht bij de woonomgeving) en specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld ouderen en jongeren). Kunst en cultuur bestrijken het hele spectrum, van Mahler tot aan het Festival van het Levenslied. We bouwen voort op de huidige cultuurvisie, onder andere door met culturele initiatieven de sociale cohesie in wijken te vergroten.
- Kunst en cultuur hebben een intrinsieke, autonome waarde. Juist daarom moeten kunst en cultuur bij zo veel mogelijk mensen terecht komen. Kunst en cultuur laten ons kennismaken met het onbekende, bevragen tradities en verbreden de horizon. Daarmee zorgen zij voor verbinding tussen mensen en zingeving in het leven voor iedereen, ongeacht achtergrond.
- We investeren fors in kunst en cultuur de komende periode, zowel in geld als aandacht
- Kunst en cultuur verspreiden we breed door de stad. Niet alleen de binnenstad, maar ook de Leidse wijken vormen een podium voor kunst en cultuur. We moedigen instellingen en makers aan om ook in de wijk kunst en cultuur te programmeren, bijvoorbeeld in buurthuizen.
- We zetten ons in voor diversiteit en inclusie in kunst en cultuur in Leiden. Zowel makers als bezoekers, jong en oud, iedereen moet zich kunnen herkennen in kunst en mogelijkheden hebben om mee te doen. Bij de uitvoering van het cultuurbeleid hebben we extra oog voor mensen met minder inkomen, jongeren, ouderen, LHBTIQ+’ers, mensen met een beperking en een diversiteit aan culturele achtergronden. Instellingen werken niet vóór hen, maar mét hen.
- We moedigen instellingen aan hun collecties en aanbod te dekoloniseren, en vragen hen om aan te tonen dat hun publiek, medewerkersbestand en programmering diverser worden. Hierbij biedt de gemeente instellingen ondersteuning.
- Bij het formuleren van een cultuurvisie en het kunst- en cultuurbeleid gaan we uit van samenwerking met makers en belanghebbenden in de stad, van zowel grote als kleinere instellingen. Dit beleid heeft oog voor de verschillen tussen makers en instellingen in grootte en bereik en geeft zowel de klassieke kunst als de rauwe randen een plek in de stad.
- We zetten ons in om makers meer kansen te bieden op het gebied van huisvesting en atelierruimte, en zoeken samen met de grote instellingen een duurzame oplossing voor de huisvestingskosten. We clusteren cultuurvoorzieningen waar dat kan in cultuurhubs. Doordat we daarmee besparen op huisvestingskosten gaat meer geld naar makers.
- We stimuleren meer kunst in de openbare ruimte, onder meer met het Lucas van Leydenfonds. Voorbeelden hiervan zijn beelden langs het Singelpark, muurgedichten, en legale plekken voor graffiti. Etalages van tijdelijk leegstaande winkelruimten benut- ten we voor de expositie van Leidse kunst.
- De gemeente ontwikkelt samen met de culturele sector en andere organisaties de Leidse Sleutelpas, waarmee onder meer de toegankelijkheid van cultuur voor inwoners wordt vergroot. De pas, die iedereen kan aanschaffen maar voor mensen met een lager inkomen gratis is, geeft korting op sport, cultuur, contributie, lidmaatschap en entree van culturele instellingen. Voor bezitters van de Sleutelpas zijn Leidse musea een dag per maand gratis toegankelijk.
Kunst en cultuur om je te ontwikkelen
Kunst en cultuur dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Dat geldt voor alle leeftijden, van kinderen tot volwassenen. We zetten kunst en cultuur ook in om ontmoeting en debat te stimuleren, zodat iedere Leidenaar zich kan ontwikkelen en gelijkgestemden of juist andersdenkenden kan ontmoeten.
- Bibliotheken vervullen een belangrijke rol in de bestrijding van laaggeletterdheid. Daarnaast zijn ze plek voor ontmoeting en debat: als echte huiskamers van de stad. BplusC moet in de wijken actief zijn. De bibliotheekvestigingen blijven open en bieden een breed cursusaanbod. We willen een moderne bibliotheek die meer is dan een plek waar boeken worden uitgeleend. Bibliotheken worden innovatieve ontmoetingscentra voor een leven lang leren en het opdoen van 21e-eeuwse vaardigheden (digitale vaardigheden, creativiteit en samenwerken).
- Kinderen moeten hun creativiteit kunnen ontdekken, zichzelf kunnen ontplooien en ontdekken waar ze goed in zijn. Scholen werken slim samen met andere partijen in de stad om cultuur- en natuureducatie aan te bieden. We zetten Verwonder om de Hoek voort, dat leerkrachten, ouders/verzorgers, buiten- schoolse organisaties en aanbieders van educatieve activiteiten met elkaar verbindt.
- We zetten extra cultuurcoaches in, die in de wijken meer diverse en bredere groepen bereiken met cultuur, ook op het snijvlak van (jeugd)zorg, educatie en ontwikkeling. Deze cultuurcoaches onderhouden banden met de instellingen en makers van de stad, en kunnen jongeren laagdrempelig in aanraking laten komen met kunst en cultuur.
Kunst en cultuur voor en door de makers
Leiden heeft een prachtig aanbod aan kunst en cultuur, gemaakt en geproduceerd door getalenteerde kunstenaars bij tal van instellingen en gezelschappen, maar ook in slimme samenwerkingsverbanden met bewoners en ondernemers. GroenLinks is ambitieus op het gebied van kunst en cultuur en maakt het verschil voor de makers. We zetten ons in voor de kunstenaars en makers die onze stad zo mooi maken, en investeren de komende periode fors in hen. Of het nou gaat om kleinkunst in een buurthuis of een grote productie in een theater, kunst en cultuur zijn van alle bewoners, vrijwilligers en deelnemers. We zijn voor een fijne omgeving waarin makers tot bloei komen, waar kruisbestuivingen en rauwe of innovatieve kunst alle ruimte krijgen.
- We investeren fors om Leiden een fijne stad te maken voor kunstenaars. Om de spontaniteit van kunst en cultuur naar voren te laten komen, schaffen we waar mogelijk regels af of versoepelen we deze, zoals rondom vergunningsaanvragen voor muziek in het openbaar. De gemeente zet zich in om mee te denken met makers om een open klimaat te creëren waarin kunst en cultuur kunnen floreren en mensen elkaar makkelijker ontmoeten. Dit maakt de stad leefbaarder en leuker voor haar inwoners.
- Wanneer de gemeente zelf kunst koopt, zich laat zien in de openbare ruimte of culturele activiteiten organiseert, heeft zij extra aandacht voor Leidse makers. 1% van het budget voor fysieke projecten in de publieke ruimte wordt uitgegeven aan het kopen van kunst voor de openbare ruimte, uit te voeren door het Lucas van Leydenfonds.
- De gemeente betaalt makers een eerlijke prijs door de Fair Practice Code toe te passen. Culturele instellingen die subsidie van de gemeente krijgen, passen de code ook zoveel mogelijk toe.
- We spannen ons in om makers duurzaam aan de stad te verbinden. Projectsubsidies voor cultuur maakt de gemeente goed vindbaar met een laagdrempelige aanvraagprocedure.
- We juichen verdere samenwerking tussen ondernemers, bedrijven, kunstenaars, particulieren en kunst en cultuurinstellingen toe. Bijvoorbeeld op het snijvlak van kunst en horeca, in het bijzonder gerelateerd aan het Leidse nachtleven, zoals de Buurt en de Wibar. Daarnaast besteden we aandacht aan het creatieve ondernemerschap van kunstenaars en de belangrijke rol die zij vervullen in de stad.
- We willen meer betaalbare locaties voor (experimentele) kunst en cultuur. We maken ons hard voor betaalbare oefen- ruimtes en ateliers, expositieruimte, en vrijbuitersruimtes zoals de Kaasmarktschool en Nieuwplaatz, in aanvulling op de bestaande, meer formele plekken.
- We staan pal voor de functies van de kleine kunstpodia, culturele gezelschappen en ontmoetingsplekken, en ondersteunen hen waar dat noodzakelijk is voor hun voortbestaan.
- We stellen een adviesraad in die zich toelegt op het beoordelen van meerjarige subsidie-aanvragen en het toetsen van uitvoering van de Leidse cultuurnota.
- GroenLinks stimuleert grotere Leidse instellingen om ook Leidse kunstenaars een plek te geven in de programmering. Daarnaast ondersteunt de gemeente kunstenaars op het gebied van doorstroming na een stipendium, bijvoorbeeld met netwerkbijeenkomsten en communities of practice.
Een levendige historische stad
Leiden is niet alleen een stad waar fantastische kunst gemaakt wordt, ook het aanzien van de stad zelf is geweldig. Monumentale en oude gebouwen sieren de binnenstad, maar worden ook steeds vaker afgewisseld met moderne en duurzame architectuur. We willen ons blijven inzetten voor de historische waarde van de stad en de culturele rijkdom van Leiden voor zo veel mogelijk bewoners beschikbaar maken. Het Cultuurkwartier en Energiepark laten zien hoe ambacht en cultuur verweven zijn met de fysieke ruimte, en hier blijven we op inzetten. Tegelijkertijd gaan we met onze tijd mee, want de stad kent grote opgaven op het gebied van verduurzamen en woningen bouwen. GroenLinks streeft ernaar het karak- ter van de historische stad te behouden en Leiden klaar te maken voor de toekomst.
- Erfgoed Leiden & Omstreken maakt haar gebouw en collecties breder toegankelijk.
- We onderzoeken de mogelijkheid van een gedeeld collectiegebouw van Leidse culturele instellingen. Zo ontsluiten we collecties, maken we erfgoed breed beschikbaar en ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek. Daarnaast bindt dit historische en hedendaagse collecties aan de stad.
- Cultureel erfgoed en architectuur maken Leiden mooi. Om ook met de tijd mee te gaan, gaan we flexibeler om met vergunningsaanvragen rondom historische gebouwen die leiden tot verduurzaming en verdichting.
- Leiden ligt vol met historische sloepjes, schepen, en ander varend industrieel erfgoed. Deze willen we beschermen en breed toegankelijk maken, ook om inwoners te informeren over Leids erfgoed.
Horeca en nachtleven
De horeca is een sfeerbepalende sector voor de stad, die van GroenLinks ruimte krijgt. In en rondom de horeca kun je vrienden ontmoeten, maar ook kennismaken met de andere inwoners die Leiden rijk is. Bouwvakkers drinken hun biertjes naast studenten, professoren naast verzorgenden. Na de coronacrisis snakken we naar meer verbinding en toevallige ontmoetingen. Bovendien heeft Leiden behoefte aan een spannender, diverser en creatiever nacht- leven.
- We faciliteren waar mogelijk nieuwe dansgelegenheden in de stad. Ook krijgt Leiden een nachtburgemeester of een nacht troubadour.
- Uitgaan in Leiden moet voor iedereen leuk zijn. We onder- zoeken voor welke doelgroepen nog weinig uitgaansgelegenheid is (bijvoorbeeld meer horeca gericht op biculturele of LHBTI-Q+-personen of kroegen gericht op 30-plussers) en stimuleren vervolgens de komst van deze horeca naar Leiden.
- De gemeente zet zich ervoor in dat ook na de coronacrisis de horeca en evenementen kunnen bijdragen aan een levendige stad.
- De binnenstad moet leuk zijn en blijven voor iedereen. Bij toerisme, horeca en het toestaan van evenementen zoekt de gemeente telkens een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid.
- GroenLinks staat open voor een hostel in de Leidse binnenstad, zodat ook jongeren goedkoper in het centrum kunnen overnachten.
- Bij toename van inkomsten uit toeristenbelasting vloeit naast een deel voor Leiden Marketing, ook geld terug voor investeringen in kunst en cultuur.
Meer verkiezingsprogramma
Programma startpagina
Startpagina van het verkiezingsprogramma.
Lees meerOpgroeien in Leiden
De jeugd heeft de toekomst. We willen voor alle kinderen een veilige omgeving om op te groeien.
Lees meerSport en Recreatie
Mensen gebruiken sport om hun grenzen te verleggen, maar sport kan ook een rondje fietsen, zwemmen, wandelen of hardlopen zijn.
Lees meerVoor cultuurmakers en ondernemers
Leiden heeft een prachtig aanbod aan kunst en cultuur, gemaakt en geproduceerd door getalenteerde kunstenaars bij tal van instellingen en gezelschappen, maar...
Lees meerMet GroenLinks in het college (2018-2022)
...is het platform Verwonder om de Hoek gestart, dat scholen helpt met innovatieve lessen rondom kunst, cultuur, wetenschap en natuur.
...worden Leidse ruimtes gebruikt voor het tentoonstellen van kunst van Leidse makers. Onder andere tijdens de jaarlijkse kunstroute, maar ook in het oude V&D-gebouw, en andere leegstaande (bedrijfs)ruimtes in de binnenstad en de wijken.
...is er met het Lucas van Leydenfonds veel meer kunst in de openbare ruimte geplaatst, zoals bijvoorbeeld in het Singelpark