Iedereen heeft recht op zekerheid en een zinvol bestaan. We willen een einde maken aan armoede en mensen in kwetsbare posities meer kansen geven. Iedereen moet profiteren van de sterke Leidse economie. Dat betekent dat je kunt werken of vrijwilligerswerk kunt doen, maar ook dat je kunt sporten, naar een museum, een voorstelling of sociale activiteit kunt gaan. Het betekent ook dat er ruimte is om voor een ander te zorgen: voor kinderen, ouders of voor iemand die hulpbehoevend is. Daarvoor is het belangrijk dat je voldoende inkomen hebt, werk kan vinden, uit problematische schulden kan komen of je situatie kunt verbeteren door een opleiding te volgen en ervaring op te doen. Maar ook door gewoonweg met meer mensen in contact te komen. In een tijd waarin een wereldwijde pandemie zowel economische, maatschappelijke als sociale vooruitzichten onder druk heeft gezet is dit belangrijker dan ooit. Het recht om deel te nemen is er voor elke Leidenaar, voor jongeren, voor studenten, voor dak- en thuisloze mensen, immigranten, mantelzorgers of mensen met een arbeidshandicap. Meedoen is geen oppervlakkig lapwerk of hol ideaal. Het doel is langdurig te zorgen voor houdbare verbeteringen in maatschappelijke deelname voor elke Leidenaar.
Een zeker inkomen en een einde aan armoede
Een inkomen is een basis voor een menswaardig bestaan. Kunnen rondkomen moet een vanzelfsprekendheid zijn, daarom is GroenLinks groot voorstander van een minimumloon van 14 euro per uur. Schulden en financiële tegenslagen leiden vaak tot meer en grotere problemen, daarom helpen we mensen en zorgen we ervoor dat zij niet in armoede komen te leven. We kiezen voor een sociale en preventieve aanpak.
- Zonder armoede leven betekent dat je ook kunt sporten, naar een museum, een voorstelling of sociale activiteit kunt gaan. Wij voeren de Leidse Sleutelpas in, die inkomensafhankelijk voor iedereen beschikbaar komt en korting geeft op deelname aan activiteiten.
- De gemeente Leiden moet zich uitspreken voor een minimumloon van 14 euro en haar invloed op de landelijke politiek aanwenden om hiervoor te pleiten.
- Vaak zijn overheidsinstanties de grootste schuldeisers. GroenLinks benadrukt de verantwoordelijkheid van de gemeente zelf, woningcorporaties en energiebedrijven en andere schuldeisers bij het ontstaan en oplossen van schulden.
- Wij staan in voor een integrale aanpak van armoede en schulden, die zo vroeg mogelijk begint en daarmee snel tot resultaten kan leiden. Dus snel beginnen, met de focus op niet alleen financiële zaken en met zo snel mogelijk een concreet resultaat.
- GroenLinks pleit ervoor dat de gemeente, naar het voorbeeld van Utrecht, schulden overneemt. Met dit model verkorten we het schuldhulpverleningsproces tot maximaal twee jaar en hebben mensen nog maar één schuldeiser. Zo helpen we mensen versneld uit de schulden en maken we het afbetalen beter behapbaar, door directe communicatie.
- De gemeente houdt oog voor de psychische druk waar mensen met schulden vaak onder staan. We bieden mensen een luisterend oor, zorgen voor ondersteuning door psychische professionals als dat nodig is en onderzoeken de mogelijkheid van een ‘afbetaalpauze’ om mensen op adem te laten komen.
- Bij het maken van inkomens-, armoede en schuldenbeleid luisteren we goed naar de mensen over wie gaat, door middel van tevredenheidsonderzoek en inspraakmogelijkheden.
- De bijstand in Leiden moet socialer. We kiezen voor een menselijke benadering en gaan het gesprek aan met aanvragers. De nadruk komt niet meer te liggen op de regels, maar op hulpverlening. Maatwerk en ondersteuning zijn daarbij van groot belang. We benaderen mensen met vertrouwen. Mensen zitten immers niet voor hun plezier in de bijstand, maar omdat ze deze steun nodig hebben.
- Om te stimuleren dat mensen vanuit de bijstand stapsgewijs aan betaald werk komen, gaan we soepeler om met regels rond het bijverdienen van kleine bedragen.
- We geven op onder andere de website en de sociale media van de gemeente, maar ook in gesprekken bij inkomensondersteuning of schuldhulpverlening, bekendheid aan het Maatwerkbudget en stichting Leergeld. Op deze manier helpen we mensen met een minimuminkomen bij hoge onvoorziene kosten en zorgen we dat alle kinderen over genoeg schoolspullen beschikken.
- De gemeente zorgt ervoor dat procedures waarmee inwoners zorg en andere ondersteuning aanvragen, zo simpel mogelijk zijn. Zij toetst alle formulieren en andere stappen in aanvraagprocedures voor inkomensondersteuning ook op het gebruik van duidelijke taal.
- Solidariteit wordt in Leiden beloond in plaats van beboet. Daarom schaffen we toepassing van de kostendelersnorm af voor Leidenaars in de bijstand die hun woning delen met een andere woningzoekende.
Werken is een recht
Iedereen heeft het recht om te werken, ook als dat vanwege beperkingen of zorgtaken niet vanzelfsprekend is. De gemeente spant zich actief in om banen te creëren voor mensen die daarvoor extra begeleiding of aanpassingen nodig hebben.
- De gemeente neemt barrières tot werk weg. We treffen maatregelen voor het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheid en zetten volop in op om- en bijscholing en begeleiding naar beter werk.
- De gemeente moet zich maximaal inzetten om mensen te ondersteunen om voor een ander te kunnen zorgen, voor kinderen, ouders of iemand die ziek is. Gebrekkige of te dure kinderopvang is hierin vaak een belemmering. Daarom pleit GroenLinks voor zo veel mogelijk gratis kinderopvang. De gemeente onderzoekt hoe de eigen organisatie hier zo snel mogelijk mee kan beginnen. Ook moedigt de gemeente werkgevers en organisaties in de Leidse regio aan te zoeken naar oplossingen die leiden tot meer gratis kinderopvang.
- Wij zetten in op samenwerking alle bedrijven voor extra werkgelegenheid naar de behoefte van specifieke groepen die nu moeilijk een plaats vinden. Reïntegratie van mensen die herstellen van ziekte of anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt zetten we voort. Juist mensen die langdurig thuis zitten of onder het hun gewenste niveau werken krijgen extra positieve aandacht.
- De gemeente Leiden zorgt ervoor dat in al haar organisaties het minimale percentage aan garantiebanen gecreëerd wordt waar dat nu nog niet zo is en stimuleert bedrijven dit ook te doen. Deze garantiebanen zijn gericht op duurzame uitstroom. Werknemers met een garantiebaan verdienen ten minste het minimumloon.
- GroenLinks wil dat beschut werken mogelijk blijft voor mensen die moeilijk in een reguliere baan kunnen werken. De gemeente moet ervoor zorgen dat deze banen bij DZB blijven bestaan. Daarnaast moet de gemeente zich inspannen om mensen voor wie dit wel een optie is, te begeleiden naar regulier werk.
- Wij zorgen voor goede reïntegratiemogelijkheden en passend (deeltijd)werk op alle opleidingsniveaus. Mensen met een afstand tot de maatschappij of mensen zonder baan betrekken we bij de samenleving door leer/werk- en taaltrajecten aan te bieden.
- Werken als vrijwilliger is vaak een zinvolle bijdrage aan de maatschappij, belangrijk voor sociale contacten en is soms een opstap naar betaald werk. Wij stimuleren daarom werken als vrijwilliger en verlagen drempels daartoe.
Werkgelegenheid
We creëren kansen door de werkgelegenheid te vergroten en meer stageplaatsen te realiseren. Met Stages071 zijn we goed op weg, dit programma zetten we in een hogere versnelling om nog meer jongeren op weg te helpen.
- GroenLinks staat voor een integrale en regionale aanpak bij het verbeteren van de werkgelegenheid in de Leidse regio. Bij het stimuleren van werkgelegenheid kijken we ook buiten de gemeentegrenzen. Voor het verbeteren van de regionale economie richten we ons nadrukkelijk op intensieve samenwerking met de buurgemeenten en de provincie.
- We versterken de sectoren die Leiden al veel werkgelegenheid bieden, zoals het Leiden Bio Science Park en de bezoekerseconomie, en zetten volop in op het stimuleren van ‘groene’ bedrijvigheid in de stad.
- Voor jongeren en studenten creëren we voldoende stagemogelijkheden, bij de gemeente zelf en bedrijven in de regio. Niet alleen voor hbo- en universitaire studenten, maar vooral ook voor mbo-studenten.
Gemakkelijk ondernemen
Winkeliers, horeca, de creatieve-, technologie- en maakbedrijven zorgen naast werkgelegenheid en inkomsten ook voor leefbaarheid, levendigheid en sociale cohesie in de stad en omstreken. Winkeliers en kleine ondernemingen (waaronder zzp’ers) hebben het zwaar gehad tijdens de coronacrisis. We willen voorkomen dat winkelgebieden lijden onder leegstand of eenvormig aanbod.
- GroenLinks werkt samen met de lokale ondernemers aan werkgelegenheid, vestigingsmogelijkheden en transformatie naar toekomstgericht, groen en sociaal verantwoord ondernemen.
- Met een Corona Herstelplan versnellen we acties en projecten die de Leidse economie en kunst- en cultuursector weer op stoom brengen. We halen investeringen naar voren, zoals die in de autoluwe binnenstad, duurzame stadsdistributie en uitbreiding van het aantal P+R-terreinen met fietsverhuur. We houden culturele festivals overeind en zorgen dat Leiden aantrekkelijk blijft voor bezoekers.
- We stimuleren sociaal ondernemerschap. Bij inkoop en aanbesteding geeft de gemeente ruimte aan sociaal ondernemers en zzp’ers, bijvoorbeeld door te werken met kleinere opdrachten.
- Voor startende en culturele bedrijven komen extra faciliteiten beschikbaar. Broedplaatsen voor kleine of innovatieve bedrijven zijn belangrijk voor de economische basis van Leiden. De gemeente draagt zorg voor de benodigde locaties en infrastructuur.
- Winkelgebieden behoeden we voor leegstand en verarming van het aanbod. Ook buiten het centrum. We zorgen voor een goede openbare ruimte, goede bereikbaarheid en duurzame en snelle stadsdistributie.
- In de coronacrisis werd ook het tekort aan publieke, schone aan veilige toiletgelegenheid meer zichtbaar. Daarom zorgen we in winkelgebieden voor toegankelijke openbare toiletten.
- Bedrijventerreinen kunnen slimmer, moderner en duurzamer worden gemaakt. We willen aantrekkelijke bedrijventerreinen voor bedrijven en werknemers, maar ook voor inwoners.
- De gemeente zet zich samen met onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere ontwikkelaars en het bedrijfsleven in voor het realiseren van gemengde bedrijventerreinen, waar economie waar mogelijk samenkomt met groen, cultuur en wonen.
- Het Leiden Bio Science Park ontwikkelt zich verder tot een bedrijvenpark met biodiversiteit, waar iedereen graag wil zijn.
- De horeca is hard getroffen door corona, daarom blijven bijvoorbeeld de uitgebreide terrasmogelijkheden bestaan zolang de crisis en het herstel duren.
Veilig en divers op de werkvloer
Werken wordt onmogelijk als je werkomgeving niet veilig en inclusief is. Iedereen moet mee kunnen doen en zich kunnen ontplooien. Discriminatie en intolerantie gaan we tegen, zodat niemand uitgesloten wordt van werk. Ook stoppen we met het apart behandelen van sekswerk en halen we deze banen uit de illegaliteit.
- Discriminatie op basis van seksuele of genderidentiteit, geslacht, religie of culturele achtergrond verminderen wij met concrete maatregelen zoals de mogelijkheid om anoniem te solliciteren bij de gemeente.
- Om discriminatie in het vervolgproces van sollicitaties en selecties en promoties bij de gemeente te voorkomen biedt de gemeente leidinggevenden en andere medewerkers die een rol hebben bij het werven van nieuwe medewerkers, extra training aan.
- Wij stimuleren en belonen bedrijven als andere werkgevers het hierboven genoemde voorbeeld volgen. Bij het aanbesteden vanuit de gemeente kennen we daarom gewicht toe aan goed werkgeverschap en sociaal verantwoord ondernemen van de leveranciers.
- Wij pakken het ‘glazen plafond’ aan en bestrijden oneerlijke salarisverschillen tussen groepen.
- De gemeente Leiden geeft het goede voorbeeld op het gebied van inclusief werkgeverschap, onder meer door lid te worden van workplace pride en door het recht op transitieverlof* blijvend te verankeren.
- De gemeente spant zich in om haar personeelsbestand diverser en inclusiever te maken. Als het ambtenarenbestand een weerspiegeling is van de Leidse samenleving levert de gemeente betere dienstverlening aan haar inwoners.
- Ook stimuleert de gemeente binnen de eigen organisatie het vormen van netwerken van werknemers zoals roze-, biculturele- of vrouwennetwerken.
- Sekswerkers moeten legaal zelfstandig kunnen werken. De gemeente is bij een aanvraag niet terughoudend met het afgeven van een vergunning. Op deze manier komen sekswerkers niet in de illegaliteit of onder de radar. Dit verhoogt de veiligheid.
- Het vergunningsysteem voor sekswerk moet worden gebruikt om sekswerkbedrijven te controleren, niet de individuen. We beschermen het recht op privacy en waarborgen dat sekswerkers door politie en hulpverleners net als ieder ander werkend persoon worden behandeld.
Meer verkiezingsprogramma
Programma startpagina
Startpagina van het verkiezingsprogramma.
Lees meerVrijheid om jezelf te zijn
In Leiden moet je kunnen zijn wie je bent: GroenLinks staat voor een respectvolle, inclusieve samenleving. Uitsluiting, discriminatie en intolerantie hebben...
Lees meerSport en Recreatie
Mensen gebruiken sport om hun grenzen te verleggen, maar sport kan ook een rondje fietsen, zwemmen, wandelen of hardlopen zijn.
Lees meerGoed Wonen
GroenLinks strijdt in alle wijken voor betaalbare en energiezuinige woningen in een groene buurt.
Lees meerMET GROENLINKS IN HET COLLEGE (2018-2022)
...is de schuldhulpverlening en het tegengaan van armoede verbeterd, bijvoorbeeld door het invoeren van het maatwerkbudget, een regeling voor hulp aan mensen bij onverwachte uitgaven en schulden.
...heeft de gemeente in de eigen organisatie garantiebanen gerealiseerd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen.
...zijn er stappen gezet met het ontwikkelen en toepassen van een snelle, integrale, en duurzame aanpak van schuldproblemen.
...leggen we verbinding tussen jongeren en bedrijven met Stages071, waarmee Leiden zich ontwikkelt tot banenmotor van de toekomst.
Transitieverlof: Verlof dat een werknemer kan opnemen bij het doorlopen van een gendertransitie. Hierbij gaat het voor GroenLinks om langdurend verlof dat nodig is om te herstellen van de psychische of lichamelijke ingrijpendheid van operaties of andere transitiebehandelingen. Hiermee halen we transitie net als zwangerschap uit de sfeer van ziekteverzuim.