Na 2019
Verkameren, kan onder duidelijke voorwaarden, prima bijdragen aan het terugdringen van het kamertekort. Wel met oog voor balans in de buurt. Dat was dan ook onze inzet bij het nieuwe beleid in 2019:
- Door goed verhuurderschap als voorwaarde te stellen, krijgen alleen bonafide huisbazen een vergunning en huisjesmelkers en pandjesbazen niet.
- Alleen als een eerlijke huurprijs volgens het woonwaarderingsstelsel wordt gevraagd, krijgt een huisbaas een vergunning
- Door een quotum per straat, passend bij een wijk, weten bewoners waar ze aan toe zijn en blijft verkamering mogelijk op plekken waar er ruimte voor is
- Door bouwkundige eisen is ook het bieden van een oplossing voor fietsen en het maken van veilige huizen een voorwaarde.
- Studenten mogen door dit beleid niet op straat komen te staan: verhuurders zijn na intrekking/ niet krijgen vergunning verplicht hen ergens anders passend te huisvesten.
Nu
Het Leidse beleid is door de rechter geschrapt. Dat betekent er op dit moment geen woningen verkamerd kunnen worden, maar ook dat er geen eisen gesteld kunnen worden aan bestaande verkamering.
GroenLinks wil dat het stadsbestuur snel met een praktisch haalbare oplossing komt waarbij de rechten van huurders en een goede balans in de buurt voorop staan. Op die manier is er genoeg ruimte voor studentenkamers van goede kwaliteit en een levendige en leefbare buurt.