We bouwen een eerlijke en inclusieve stad
GroenLinks Leiden staat voor een diverse, sociale Leidse samenleving. We blijven investeren in een stad waar iedereen fijn kan opgroeien, kansen krijgt en zich kan ontwikkelen in een gezonde, groene omgeving. Waar er de vrijheid is om jezelf te zijn, vrij van discriminatie en racisme. Een stad waarin ruimte is om jezelf te ontwikkelen, of dat nu is door sport, onderwijs, kunst en cultuur of op andere manieren.
Uit ‘Werken aan zekerheid voor alle Leidenaars’:
- Een inkomen is een basis voor een menswaardig bestaan. Kunnen rondkomen moet een vanzelfsprekendheid zijn, daarom is GroenLinks groot voorstander van een minimumloon van 14 euro per uur. Ook helpen we mensen met schulden en financiële tegenslagen met een sociale en preventieve aanpak.
- We versterken de sectoren die Leiden al veel werkgelegenheid bieden, zoals het Bio Science Park en de bezoekerseconomie, en zetten volop in op het stimuleren van ‘groene’ bedrijvigheid in de stad.
- We stimuleren sociaal ondernemerschap. Bij inkoop en aanbesteding geeft de gemeente ruimte aan sociaal ondernemers en zzp’ers, bijvoorbeeld door te werken met kleinere opdrachten.
- We stellen een Corona herstelplan op om de Leidse economie en kunst- en cultuursector weer op stoom te brengen.
- Werken wordt onmogelijk als je werkomgeving niet veilig en inclusief is. Iedereen moet mee kunnen doen en zich kunnen ontplooien. Discriminatie en intolerantie gaan we tegen, zodat niemand uitgesloten wordt van werk.
Uit ‘Goede zorg’:
- Zorg is het meest effectief als het op tijd wordt gegeven. We leggen daarom nadruk op het preventief en vroegtijdig signaleren van een eventuele zorgvraag. We treffen maatregelen om een gezonde levensstijl te bevorderen. We zorgen ervoor dat hulpinstanties en zorgprofessionals laagdrempelig te bereiken zijn. We investeren in wijkteams.
- Wij kiezen bij aanbestedingen voor zorgaanbieders op basis van kwaliteit, door nog meer gewicht toe te kennen aan kwaliteit en minder aan kosten. Daarnaast wegen we de beoordelingen van mensen die gebruikmaken van deze zorg mee.
- Inclusieve zorg vraagt om sensitiviteit voor culturele, religieuze en persoonlijke verschillen tussen personen die zorg nodig hebben. In Leiden streven we daarom naar zorg waar werknemers en instellingen voldoende aandacht en kunde hebben op het gebied van diversiteit en inclusie.
Uit ‘Opgroeien in Leiden’:
- De eerste duizend dagen van een leven zijn een belangrijk fundament voor verdere ontwikkeling en kansen. Daarom zetten we in op vroeg- en voorschoolse educatie (VVE), brede scholen, en laagdrempelige opvoedondersteuning.
- Voor een kind of jongere is school niet alleen de plek waar je wordt opgeleid, het is ook de plek waar je vrienden maakt en sociaal wordt gevormd. Wij zorgen voor meer kansengelijkheid voor kinderen: de gemeente stuurt aan op goede, veilige, divers samengestelde scholen waar Leidenaars uit alle lagen van de samenleving samenkomen.
Uit ‘Kunst, cultuur en sfeer’:
- We zetten ons in voor diversiteit en inclusie in kunst en cultuur in Leiden. Zowel makers als bezoekers, jong en oud, iedereen moet zich kunnen herkennen in kunst en mogelijkheden hebben om mee te doen. Bij de uitvoering van het cultuurbeleid hebben we extra oog voor mensen met minder inkomen, jongeren, ouderen, LHBTIQ+’ers, mensen met een beperking en een diversiteit aan culturele achtergronden. Instellingen werken niet vóór hen, maar mét hen.
- De gemeente ontwikkelt samen met de culturele sector en andere organisaties de Leidse Sleutelpas, waarmee onder meer de toegankelijkheid van cultuur voor inwoners wordt vergroot.
- Bibliotheken vormen een plek voor ontmoeting en debat: als echte huiskamers van de stad. BplusC moet in de wijken actief zijn. De bibliotheek vestigingen blijven open en bieden een breed cursusaanbod.
- We investeren fors om Leiden een fijne stad te maken voor kunstenaars en we juichen verdere samenwerking tussen makers, ondernemers, bedrijven, kunstenaars, particulieren en kunst en cultuurinstellingen toe. Daarnaast besteden we aandacht aan het creatieve ondernemerschap van kunstenaars en de belangrijke rol die zij vervullen in de stad.
- We faciliteren waar mogelijk nieuwe dansgelegenheden in de stad. Ook krijgt Leiden een nachtburgemeester of een nachttroubadour.
Uit ‘Vrijheid om jezelf te zijn’:
- Leiden krijgt in de raadsperiode 2022-2026 een wethouder emancipatie en diversiteit. Deze wethouder heeft de taak te zorgen voor integraal beleid met betrekking tot de verbetering van de positie van LHBTIQ+-personen, mensen met een beperking, biculturele personen en vrouwen.
- De gemeente moet het melden van discriminatie en het doen van aangifte van discriminatie, racisme en straatintimidatie makkelijker maken. Met een campagne moet de gemeente het meldpunt discriminatie actief promoten. Ook wil GroenLinks dat de gemeente de politie en Bureau anti-discriminatie beter gaan samenwerken en registreren op welke gronden discriminatie en intimidatie plaatsvinden.
- De gemeente laat het slavernijverleden van de stad onderzoeken, om uit te vinden hoe Leiden geprofiteerd heeft van de wereldwijde handel in slaafgemaakten, en wat de rol van het stadsbestuur en Leidse inwoners daarin was. Als dat uit het onderzoek noodzakelijk blijkt, biedt het stadsbestuur hiervoor excuses aan. De gemeente zorgt voor passende aandacht voor de uitkomst van het onderzoek in de stad, bijvoorbeeld door aanvullende uitleg bij straatnaamborden of bepaalde monumenten.
- De openbare ruimte is van iedereen. De gemeente maakt deze toegankelijk voor mensen met beperkingen. Ook de toegankelijkheid van openbaar vervoer en overheidsgebouwen is in 2026 voor iedereen gegarandeerd.
- Leiden is en blijft een regenbooggemeente. De gemeente voert een actief en integraal LHBTIQ+beleid en stimuleert andere organisaties in Leiden om hetzelfde te doen.
Uit ‘Democratie en participatie’:
- We geven inwoners en bewonerscollectieven meer ruimte in de besluitvorming van leiden. Zo gaan we experimenteren met burgerberaden. De gemeenteraad komt met extra energie op voor juist die belangen die (nog) geen eigen stem hebben: kinderen, toekomstige generaties, nieuwe bewoners, vluchtelingen en de natuur.
Uit ‘Veiligheid’:
- We investeren volop in armoedebestrijding, goede geestelijke gezondheidszorg en een veilige inrichting van de openbare ruimte.
- GroenLinks wil softdrugs legaliseren en decriminaliseren. In Leiden komt een gereguleerde wietplantage. Dit vermindert overlast en criminele activiteit en beschermt tevens de veiligheid en kwaliteit voor de gebruikers.
- Iedereen moet veilig over straat kunnen. Helaas hebben vrouwen, LHBTIQ+’ers en mensen van kleur vaker met intimidatie, discriminatie en/of (seksueel) geweld te maken. GroenLinks wil dit bestrijden. Ook gaan discriminatie tegen bij politie, boa’s en gemeente tegen met voorlichting en diversificatie van het personeelsbestand.
- Cameratoezicht, preventief fouilleren, gebiedsontzeggingen en samenscholingsverboden worden alleen in uitzonderlijke situaties ingezet om de veiligheid te vergroten.
Uit ‘Europa en internationaal’:
- We zetten ons in voor een humaner asielbeleid. Leiden neemt extra vluchtelingen op, en we zetten ons in voor uitgeprocedeerde of ongedocumenteerde vluchtelingen op nationaal en Europees niveau.
- Leiden wordt een deelnemende gemeente van het Shelter City netwerk, waar mensenrechtenverdedigers in die in hun thuisland gevaar lopen een periode een veilig thuis geboden wordt.
- We bevorderen uitwisseling van studenten via onder andere het Erasmus Programma, met extra aandacht voor uitwisseling van mbo-studenten. De gemeente gaat onderzoeken hoe hier stappen in gezet kunnen worden.
- Leiden investeert in de band met haar zustersteden.